HCP Network Websites

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Εργαστηριακό σεμινάριο δύο κύκλων για τη φωτογραφία ως δημιουργική έκφραση και ως μέσο οπτικής επικοινωνίας.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εντατικά σεμινάρια σύγχρονης θεωρίας και πρακτικής της φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά (7-12 ετών) και για εφήβους (13-17 ετών)

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ (E-LEARNING)
Ευέλικτο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων εισαγωγικής επιμόρφωσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου μάθησης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκού έτους σεμινάρια-εργαστήρια, κύκλους δημιουργικής φωτογραφίας, masterclasses, διαλέξεις και εξ αποστάσεως μαθήματα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και την παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης επισκέπτες εισηγητές. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στο ΕΚΦ για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Επικοινώνηστε μαζί μας στο 210 9211750, καθημερινά 11:00-15:00 & 18.00-21.00 για να κανονίσουμε την συνάντησή μας. Θα χαρούμε πολύ να σας υποδεχθούμε!

  • Ο αριθμός των θέσεων σε κάθε τμήμα είναι συγκεκριμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, δίπλα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 9211750, καθημερινές 11.00–15.00 & 18.00-21.00.

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα). Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Νέοι συμμετέχοντες με προηγούμενη εξοικείωση έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν απευθείας στο δεύτερο κύκλο.

[ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

Έναρξη τμημάτων πρώτου κύκλου:
5 ΜΑΡ (1o τμήμα, πρωινό)
5 ΜΑΡ (2o τμήμα, απογευματινό)
13 ΜΑΡ (3o τμήμα, απογευματινό)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου (10.30 – 13.30), το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το τρίτο κάθε Παρασκευή από 13 Μαρτίου έως 26 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

[ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ]

Διδάσκοντες: Ηώ Πάσχου (1ο τμήμα)
Κώστας Γουδής (2ο τμήμα)

Έναρξη τμημάτων δεύτερου κύκλου:
Δευτέρα 16 ΜΑΡ (1o τμήμα)
Τετάρτη 11 ΜΑΡ (2o τμήμα)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα φωτογραφικά τους ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 16 Μαρτίου έως 29 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 11 Μαρτίου έως 24 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (E-LEARNING)

Το νέο διευρυμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων φωτογραφίας αναπτύσσεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει σύγχρονες μεθόδους που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, και καθοδήγηση, συνδυάζοντας την παροχή βιντεοσκοπημένων παρουσιάσεων και διδακτικού υλικού από την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, με την ανάθεση ασκήσεων και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων και την επικοινωνία μέσω διαδικτυακών συνεδριών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ &
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Έναρξη πρώτου κύκλου:
Τρίτη, 10 ΜΑΡ

Διάρκεια: ΜΑΡ – ΜΑΙ, 2020

Ο πρώτος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εξοικείωση που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές τεχνικές παραμέτρους της λήψης, της σύνθεσης και του φωτισμού και η πρακτική τους εξάσκηση πάνω σε κύριες θεματικές και προσεγγίσεις του φωτογραφικού μέσου, όπως το πορτραίτο, το στιγμιότυπο, η τοπιογραφία, το στιγμιότυπο και το still life.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ &
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ]

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
Τρίτη, 10 ΜΑΡ

Διάρκεια: ΜΑΡ – ΜΑΙ, 2020

Ο δεύτερος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη φωτογραφική εμπειρία ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφικής αναπαράστασης ως καλλιτεχνική δημιουργία και ως μέσο επικοινωνίας, η εξέλιξη σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο και η πρακτική εξάσκηση με τελικό στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

DOCUMENTARY PRACTICE & VISUAL STORYTELLING

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Documentary Storytelling αναπτύσσεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους προηγουμένως παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου Visual Storytelling ή τον αντίστοιχο πρώτο κύκλο του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας.

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΟ &
ΜΕΣΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος: 21 ΜΑΡ – 20 ΙΟΥ 2020

Σύνολο συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Το εκπαιδευτικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουλέψουν εντατικά σε ένα νέο ή υπό εξέλιξη πρότζεκτ και να πειραματιστούν δημιουργικά με κλασικούς ή και πιο σύγχρονους αφηγημαικούς τρόπους και εργαλεία, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Περίοδος διεξαγωγής: 27, 28, 29 ΜΑΡ
Σύνολο συναντήσεων: 3
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 15

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PHOTOSHOP

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Έναρξη: 17 ΜΑΡ
Σύνολο συναντήσεων: 6
Σύνολο ωρών εργαστηρίου
: 12

Το σεμινάριο “Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας” καλύπτει τον κύκλο της επεξεργασίας στατικών εικόνων μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Adobe Photoshop. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η παροχή πρακτικών γνώσεων σχετικά με το χειρισμό και τη χρήση των εργαλείων και των απαραίτητων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, ώστε να έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν δημιουργικά στις φωτογραφίες τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ
ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 13-17 ΕΤΩΝ

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Έναρξη τμημάτων για παιδιά:
7 ΜΑΡ, 11.30-13.30 (1ος Κύκλος)
8 ΜΑΡ, 11.30-13.30 (2ος Κύκλος)

Έναρξη τμημάτων για εφήβους:
7 ΜΑΡ, 13.30-15.30 (1ος Κύκλος )
8 ΜΑΡ, 13.30-15.30 (2ος Κύκλος)

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις εκφραστικές δυνατότητες της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία της φωτογραφικής λήψης. Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων διαρθώνεται σε δύο αυτοτελείς κύκλους – επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων). Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 17 ετών.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ειδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα ΠανουσιάδουΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesTalent Lab
25-28/6/2018
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Sanne De Wilde,
Erik Vroons, Natasha Christia,
Alexander StreckerMasterclass με τον Simon Norfolk
10-13/6/2016
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Simon Norfolk

Masterclass με τον Patrick Zachmann
6/6 – 9/6/2015
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer