Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου μάθησης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκού έτους κύκλους μαθημάτων, σεμινάρια-εργαστήρια, masterclasses και διαλέξεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, προσαρμόζεται στις συνθήκες της εποχής, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Tα μαθήματα διενεργούνται online μέσω ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο (live streaming), σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του κάθε εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες συμμετέχουν ενεργά μέσω υπολογιστή, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία, ακριβώς όπως γίνεται στην αίθουσα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και την παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης επισκέπτες εισηγητές. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

 • Εκπαίδευση από καταξιωμένους διδάσκοντες
 • Ολιγομελή Τμήματα – Τηρείται σειρά προτεραιότητας
 • Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
 • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
 • Ευκαιρίες δικτύωσης με την καλλιτεχνική κοινότητα
 • Εύκολη πρόσβαση, δίπλα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ
 • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας
 • Δημιουργική Φωτογραφία I – 1ος Κύκλος
 • Δημιουργική Φωτογραφία II – 2ος Κύκλος
Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα δύο κύκλων
 • Εισαγωγή στην Τεχνική & Αισθητική της Φωτογραφίας
 • Φωτογραφικές Εφαρμογές & Δημιουργικές Πρακτικές
Visual Storytelling
 • Visual Storytelling I – 1ος Κύκλος
 • Visual Storytelling II – 2ος Κύκλος
Mentoring Sessions
 • Ανάπτυξη Φωτογραφικού Project
  .
Θεωρία & Ιστορία
 • Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας
 • Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης
Επεξεργασία Εικόνας
 • Photoshop I – Εισαγωγή
 • Photoshop II – Εξειδικευμένο
Σεμινάρια για Εφήβους & Παιδιά
 • Εισαγωγή στην τέχνη της φωτογραφίας
 • Η γλώσσα της φωτογραφίας
Tailor Made
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για οργανισμούς και ομάδες
Εξ Αποστάσεως – Online Μαθήματα Φωτογραφίας

Το βασικό πρόγραμμα εξ αποστάσεως – online μαθημάτων Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Η εκπαιδευτική διαδικασία στο πρόγραμμα E-Learning του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας συνδυάζει την εξ αποστάσεως διδασκαλία και καθοδήγηση από καθηγητή σε ψηφιακή τάξη μέσω τηλεδιάσκεψης, την παροχή βιντεοσκοπημένων παρουσιάσεων από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, την ανάθεση ασκήσεων και την κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Δημιουργική Φωτογραφία
1ος Κύκλος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ &
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

⚫ ◯ ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Οnline Live Sessions

Ο πρώτος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εξοικείωση που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές τεχνικές παραμέτρους της λήψης, της σύνθεσης και του φωτισμού και η πρακτική τους εξάσκηση πάνω σε κύριες θεματικές και προσεγγίσεις του φωτογραφικού μέσου, όπως το πορτραίτο, το στιγμιότυπο, η τοπιογραφία, το στιγμιότυπο και το still life.

Διδάσκων: Στέργιος Καράβατος

Έναρξη πρώτου κύκλου:
Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 (Νέο τμήμα)

Διάρκεια: 14 εβδομαδιαίες ενότητες

Δημιουργική Φωτογραφία
2ος Κύκλος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ &
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

⚫ ⚫  ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Οnline Live Sessions

Ο δεύτερος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη φωτογραφική εμπειρία ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφικής αναπαράστασης ως καλλιτεχνική δημιουργία και ως μέσο επικοινωνίας, η εξέλιξη σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο και η πρακτική εξάσκηση με τελικό στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Διδάσκων: Στέργιος Καράβατος

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021

Διάρκεια: 14 εβδομαδιαίες ενότητες

Επεξεργασία Εικόνας

Το εργαστήριο Επεξεργασία Εικόνας διαρθώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους μαθημάτων, έναν εισαγωγικό και έναν εξειδικευμένο. Κατά το τρέχον εξάμηνο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για τον πρώτο κύκλο. Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο (live streaming).

Εισαγωγή στο Photoshop
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

⚫ ◯

Οnline Live Sessions

Το σεμινάριο Επεξεργασία Εικόνας – Εισαγωγή στο Photoshop καλύπτει τον κύκλο της επεξεργασίας στατικών εικόνων μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Adobe Photoshop. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η παροχή πρακτικών γνώσεων σχετικά με το χειρισμό και τη χρήση των εργαλείων και των απαραίτητων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, ώστε να έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν δημιουργικά στις φωτογραφίες τους.

Διδάσκουσα: Μαρίλια Φωτοπούλου

Περίοδος διεξαγωγής:
08/04 – 03/06/2021 (Νέο τμήμα)

Διάρκεια: 8 συναντήσεις των 2 ωρών

Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας

Το πρόγραμμα μαθημάτων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα). Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα μαθήματα διενεργούνται online μέσω τηλεδιάσκεψης σε εικονική τάξη, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος.

Δημιουργική Φωτογραφία
1ος Κύκλος
⚫ ◯  ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Οnline Live Sessions

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα πρωινό (κάθε Πέμπτη) και ένα απογευματινό (κάθε Πέμπτη).

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

1o τμήμα: 11/03 – 24/06 (πρωινό)
2o τμήμα: 11/03 – 24/06 (απογευματινό)

Διάρκεια: 15 συναντήσεις των 3 ωρών

Δημιουργική Φωτογραφία
2ος Κύκλος
⚫ ⚫  ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Οnline Live Sessions

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα φωτογραφικά τους ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα και το δεύτερο κάθε Τετάρτη.

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

1o τμήμα: 08/03 – 21/06
2o τμήμα: 10/03 – 23/06

Διάρκεια: 15 συναντήσεις των 3 ωρών

Visual Storytelling

Το εργαστήριο Visual Storytelling διαρθώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα) και επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Κατά το τρέχον εξάμηνο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα για κάθε κύκλο, ένα αποκλειστικά online μέσω τηλεδιάσκεψης και ένα μεικτής μάθησης (blended learning: online και δια ζώσης).

Visual Storytelling
1ος Κύκλος
DOCUMENTARY PRACTICE:
ΔΟΜΗ – ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

⚫ ◯

Οnline Live Sessions

Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές, και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, τη σύλληψη, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος διεξαγωγής:
16/03 – 25/05/2021

Διάρκεια: 10 συναντήσεις των 3 ωρών

Visual Storytelling
2ος Κύκλος
LAYERED NARRATIVES & SYMBOLS

⚫ ⚫

Δια Ζώσης ή Οnline Live Sessions

Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ και αποσκοπεί στη διεύρυνση των ορίων της φωτογραφικής τους πρακτικής. Τα πολλαπλά επίπεδα αφήγησης, η οργάνωση και μορφοποίηση του περιεχομένου, η νοηματική αναπλαισίωση, η ενσωμάτωση οπτικών συμβόλων καθώς και ο πειραματισμός με άλλα οπτικοακουστικά μέσα θα αποτελέσουν ένα δυναμικό πεδίο αναζητήσεων για την εξέλιξη – ωρίμανση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος διεξαγωγής:
17/03 – 26/05/2021

Διάρκεια: 10 συναντήσεις των 3 ωρών

Mentoring Sessions

Τα Mentoring Sessions αναπτύσσονται μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και προσφέρουν σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης. Έμφαση δίνεται στη διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση της δουλειάς που παράγουν και στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών σε οποιοδήποτε θέμα είναι κρίσιμο για την περαιτέρω εξέλιξή της.

Project Development
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΠΥΞΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ
Οnline Live Sessions

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης μίας συγκεκριμένης θεματικής ενότητας φωτογραφικού έργου, με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωσή του. Με τη στήριξη και καθοδήγηση της διδάσκουσας και την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας, θα αναπτυχθεί ένας συστηματικός διάλογος που θα αναλύει τις ιδιαιτερότητες των έργων των συμμετεχόντων και θα προτείνει τα μεθοδολογικά βήματα εξέλιξης, οργάνωσης και παρουσίασης μιας φωτογραφικής εργασίας ως πορτφόλιο, έκδοση ή έκθεση.

Διδάσκουσα: Νατάσσα Χριστιά

Περίοδος διεξαγωγής:
03/03 – 30/06/2021

Διάρκεια: 8 συναντήσεις των 3 ωρών

Τμήματα Θεωρίας και Ιστορίας

Ο στόχος του σεμιναριακού κύκλου θεωρίας και ιστορίας είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων πάνω σε ποικίλες συνιστώσες θεωρητικών ζητημάτων και βασικών εννοιών που σχετίζονται με τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό γενικότερα. Οι συγκεκριµένοι κύκλοι θα καλύψουν ένα εύρος γνωστικών αντικειµένων όπως η Ιστορία και η Θεωρία της Φωτογραφίας, η Ιστορία και η Θεωρία της Τέχνης, η Φωτογραφία και ο Κινηματογράφος, η σχέση Φωτογραφίας και Ανθρωπολογίας.

Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας
Online Live Sessions

Σε δώδεκα δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις ο Πάρις Πετρίδης θα αναλύσει αισθητικές τάσεις, επιτελεστικές πρακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις μέσα από το έργο εβδομήντα περίπου φωτογράφων από την χαραυγή του μέσου (1839) έως σήμερα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, φοιτητές, φιλότεχνους που επιθυμούν μια βαθύτερη κατανόηση του συντακτικού και της πολυσημίας της φωτογραφικής εικόνας. 

Διδάσκων: Πάρις Πετρίδης

Περίοδος: 17/03 – 26/05/2021

Διάρκεια: 10 συναντήσεις των 2 ωρών

Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες και να τους ενθαρρύνουν να εξερευνήσουν και να εκφράσουν πως βλέπουν τον κόσμο, τον εαυτό τους και τον άλλον, πάντοτε με εργαλείο τη φωτογραφική γλώσσα. Η μεθόδευση της διδασκαλίας και η προσέγγιση των θεμάτων προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας, αλλά και του κάθε συμμετέχοντα χωριστά.

Εισαγωγή στην τέχνη της Φωτογραφίας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 13-17 ΕΤΩΝ

⚫ ◯

Δια Ζώσης

Στο εργαστήριο αυτό οι έφηβοι διδάσκονται την τέχνη της φωτογραφίας μέσω ανάθεσης δημιουργικών εργασιών. Θα εξοικειωθούν στην πράξη με τις κύριες λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, τις τεχνικές παραμέτρους της λήψης, της σύνθεσης και του φωτισμού, ενώ θα πειραματιστούν με κύριες θεματικές και προσεγγίσεις του φωτογραφικού μέσου, όπως το πορτραίτο, το τοπίο και το στιγμιότυπο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα, ένα για παιδιά έως 12 ετών και ένα για εφήβους 13-17 ετών

Διδάσκων: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Περίοδος: 18/09 – 06/11/2021

Διάρκεια: 8 συναντήσεις των 2 ωρών

Η Γλώσσα της Φωτογραφίας
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 13-16 ΕΤΩΝ

⚫ ⚫

Δια Ζώσης ή Online

Το εργαστήριο αυτό έχει ως στόχο την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος και την ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις αφηγηματικές δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας, με έναυσμα ιστορίες που εμπνέονται από την ίδια την εφηβεία και μιλάνε για φιλία, προβληματισμούς, επιθυμιές, φόβους, ελπίδα. Με αφορμή προσωπικές εργασίες οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν ένα προσωπικό φωτογραφικό λεύκωμα μέσα από τις εικόνες, το λόγο και τα συναισθήματά τους.

Διδάσκων: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος: 19/09 – 07/11/2021

Διάρκεια: 8 συναντήσεις των 2 ωρών

ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Talent Lab
25-28/6/2018
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Sanne De Wilde,
Erik Vroons, Natasha Christia,
Alexander Strecker

Masterclass με τον Simon Norfolk
10-13/6/2016
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Simon Norfolk

Masterclass με τον Patrick Zachmann
6/6 – 9/6/2015
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer