HCP Network Websites

ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τριών κύκλων για τη σύγχρονη φωτογραφική πρακτική και θεωρία. Τμήματα πρωινά και απογευματινά.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Σεμινάρια εκμάθησης βασικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων για αρχάριους αλλά και προχωρημένους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη φωτογραφία ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά (έως 12 ετών) και έφηβους (έως 17 ετών).

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ (E-LEARNING)
Ευέλικτο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων εισαγωγικής επιμόρφωσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα του σύγχρονου οπτικού πολιτισµού, αλλά και στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου εκπαίδευσης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σεμινάρια, μαθήματα, masterclasses, κύκλους επιμόρφωσης και διαλέξεις.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον συνεχή πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και τη δημόσια παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης προσκεκλημένους. Οι θεματικές ενότητες, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 9211750, καθημερινές 10.30–15.30 & 18.30–21.30.

ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε τρεις αυτοτελείς κύκλους – επίπεδα. Στόχος του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση της σύγχρονης φωτογραφικής πρακτικής και αισθητικής, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Στο τέλος του σεμιναρίου προτείνεται η συμμετοχή στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζει έργα σπουδαστών. Νέοι συμμετέχοντες μπορούν να ενταχθούν εμβόλιμα στο δεύτερο κύκλο.

Διδάσκουσα:
Ηώ Πάσχου

Έναρξη πρώτου κύκλου:
26 Οκτωβρίου (Παρασκευή, 18.30-21.30)
1 Νοεμβρίου (Πέμπτη, 10.30-13.30)
1 Νοεμβρίου (Πέμπτη, 18.30-21.30)

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε αρχάριους. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 1 Νοεμβρίου έως 21 Φεβρουαρίου (10.30 – 13.30), το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 1 Νοεμβρίου έως 21 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30) και το τρίτο κάθε Παρασκευή από 26 Οκτωβρίου έως 15 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30).

Διδάσκων:
Κώστας Γουδής

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
30 Οκτωβρίου 2018 (1o τμήμα)
31 Οκτωβρίου 2018 (2o τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι διαθέτουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ή όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από 23 Οκτωβρίου έως 19 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 24 Οκτωβρίου έως 20 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30).

Δημιουργική Φωτογραφία IΙΙ

[Personal Project Development]

Διδάσκoντες:
Κωστής Αντωνιάδης
Κώστας Γουδής

Έναρξη τρίτου κύκλου:
5 Νοεμβρίου 2018

Ο τρίτος κύκλος αποτελεί ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) με τελικό στόχο την ολοκλήρωση μιας προσωπικής θεματικής ενότητας φωτογραφικών έργων ως πορτφόλιο, εκθεσιακή πρόταση ή self published photobook. Η συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των διδασκόντων στην κριτική ανάλυση των εργασιών επιτρέπουν μια βαθύτερη διερεύνηση των δυνατοτήτων κάθε συμμετέχοντα. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον δεύτερο κύκλο ή όσοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πρότζεκτ. Ο τρίτος κύκλος περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (30 ώρες) που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από 5 Νοεμβρίου έως 28 Ιανουαρίου (18.30 – 21.30).

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Έναρξη:
3 Δεκεμβρίου 2018

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, μετά την πολύχρονη λειτουργία των διά ζώσης εργαστηρίων φωτογραφίας, διοργανώνει εντατικό εξ αποστάσεως σεμινάριο εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία σχετικά με την τεχνική, την αισθητική και τη θεωρία της. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει συγκεκριμένες πρακτικές που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθοδήγηση και επικοινωνία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Διάρκεια: 10 Νοεμβρίου 2018 – 16 Φεβρουαρίου 2019
Αριθμός συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως ντοκουμέντο και μέσο αφήγησης. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την παραγωγή και οπτικοποίηση ενός πρότζεκτ, επισημαίνοντας και αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Διάρκεια:
7, 8, 9 Δεκεμβρίου 2018

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

Διδάσκουσα:
Εύα Νταραρά

Διάρκεια:
8, 9, 15, 16 Δεκεμβρίου 2018

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στο Photoshop” καλύπτει όλο τον κύκλο της επεξεργασίας φωτογραφίας μέσω του πιο δημοφιλούς προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Απευθύνεται σε όσους επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση των φωτογραφιών τους, τη γνώση των βασικών εργαλείων επεξεργασίας και την ικανότητα να επεμβαίνουν στις εικόνες τους με σαφήνεια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Διάρκεια: 1 Δεκεμβρίου 2018 – 2 Φεβρουαρίου 2019
Αριθμός συναντήσεων: 8
Ημέρα εργαστηρίων: Σάββατο (παιδικό τμήμα), Κυριακή (εφηβικό τμήμα)

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις εκφραστικές δυνατότητες της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία της φωτογραφικής λήψης. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 16 ετών.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ειδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα ΠανουσιάδουΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesTalent Lab
25-28/6/2018
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Sanne De Wilde,
Erik Vroons, Natasha Christia,
Alexander StreckerMasterclass με τον Simon Norfolk
10-13/6/2016
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Simon Norfolk

Masterclass με τον Patrick Zachmann
6/6 – 9/6/2015
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer