HCP Network Websites

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ – ONLINE ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εξ αποστάσεως διδασκαλία και καθοδήγηση από καθηγητές σε “ψηφιακή τάξη” μέσω τηλεδιάσκεψης & e-learning πλατφόρμα

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Εργαστηριακό σεμινάριο δύο κύκλων για τη φωτογραφία ως δημιουργική έκφραση και ως μέσο οπτικής επικοινωνίας.

ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εντατικά σεμινάρια σύγχρονης θεωρίας και πρακτικής της φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά (7-12 ετών) και για εφήβους (13-17 ετών)

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου μάθησης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκού έτους δια ζώσης και εξ αποστάσεως κύκλους μαθημάτων, σεμινάρια-εργαστήρια, masterclasses και διαλέξεις.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και την παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης επισκέπτες εισηγητές. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

COVID-19 Προστασία και μέριμνα

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη σοβαρότητα της κατάστασης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας θα παραμείνουν κλειστές για δια ζώσης εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, αυτήν την περίοδο.

Με γνώμονα την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τα μαθήματα διενεργούνται online μέσω τηλεδιάσκεψης σε εικονική τάξη, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο (live streaming).

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει σύγχρονες μεθόδους που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως μάθηση, καθοδήγηση, επικοινωνία και αλληλεπίδραση συμμετεχόντων και εκπαιδευτή μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένης και φιλική προς το χρήστη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να μετατραπεί για όλες και όλους σε μία δημιουργική και παραγωγική διαδικασία, παρά τις προσωρινές δυσχέρειες που μπορεί να επιφέρουν οι παρούσες συνθήκες.

Η γραμματεία θα είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μέσω τηλεφώνου στο 2109211750 καθημερινά, από τις 10:00-16:00, αλλά και μέσω email στο contact@hcp.gr.

  • Εκπαίδευση από καταξιωμένους διδάσκοντες
  • Ολιγομελή Τμήματα – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Ευκαιρίες δικτύωσης με την καλλιτεχνική κοινότητα
  • Εύκολη πρόσβαση, δίπλα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 9211750, καθημερινές 11.00–15.00 & 18.00-21.00.

ONLINE ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PHOTOSHOP

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκουσα: Μαρίλια Φωτοπούλου

Προσφέρεται online: Ναι

Διάρκεια: 9 – 27 ΙΟΥΝ

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Τρίτη και Πέμπτη, 19.00-21.00

Το σεμινάριο “Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας” καλύπτει τον κύκλο της επεξεργασίας στατικών εικόνων μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Adobe Photoshop. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η παροχή πρακτικών γνώσεων σχετικά με το χειρισμό και τη χρήση των εργαλείων και των απαραίτητων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, ώστε να έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν δημιουργικά στις φωτογραφίες τους.

Διδάσκων: Στέργιος Καράβατος

Προσφέρεται online: Ναι

Σύνολο ωρών σεμιναρίου: 15

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ – ONLINE ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το νέο διευρυμένο πρόγραμμα εξ αποστάσεως  – online μαθημάτων Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει σύγχρονες μεθόδους που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, και καθοδήγηση, συνδυάζοντας τη διενέργεια ατομικών και ομαδικών συνεδριών μέσω τηλεδιάκεψης σε εικονική τάξη, την παροχή βιντεοσκοπημένων παρουσιάσεων από την ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, την ανάθεση ασκήσεων και την κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ &
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Έναρξη πρώτου κύκλου:
Τετάρτη, 25 ΜΑΡ

Λήξη εγγραφών:
Δευτέρα, 6 ΑΠΡ

Διάρκεια: 10 εβδομαδιαίες ενότητες

Ο πρώτος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εξοικείωση που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις βασικές τεχνικές παραμέτρους της λήψης, της σύνθεσης και του φωτισμού και η πρακτική τους εξάσκηση πάνω σε κύριες θεματικές και προσεγγίσεις του φωτογραφικού μέσου, όπως το πορτραίτο, το στιγμιότυπο, η τοπιογραφία, το στιγμιότυπο και το still life.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ &
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

[ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ]

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
Τετάρτη, 25 ΜΑΡ

Λήξη εγγραφών:
Δευτέρα, 6 ΑΠΡ

Διάρκεια: 10 εβδομαδιαίες ενότητες

Ο δεύτερος κύκλος του εξ αποστάσεως προγράμματος μαθημάτων απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη φωτογραφική εμπειρία ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφικής αναπαράστασης ως καλλιτεχνική δημιουργία και ως μέσο επικοινωνίας, η εξέλιξη σε τεχνικό και αισθητικό επίπεδο και η πρακτική εξάσκηση με τελικό στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που να αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το δια ζώσης πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα). Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα μαθήματα διενεργούνται online μέσω ειδικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης σε εικονική τάξη, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο (live streaming).

[ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

Έναρξη τμημάτων πρώτου κύκλου:
5 ΜΑΡ (1o τμήμα, πρωινό)
5 ΜΑΡ (2o τμήμα, απογευματινό)
13 ΜΑΡ (3o τμήμα, απογευματινό)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου (10.30 – 13.30), το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το τρίτο κάθε Παρασκευή από 13 Μαρτίου έως 26 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

[ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ]

Διδάσκοντες: Ηώ Πάσχου (1ο τμήμα)
Κώστας Γουδής (2ο τμήμα)

Έναρξη τμημάτων δεύτερου κύκλου:
Δευτέρα 16 ΜΑΡ (1o τμήμα)
Τετάρτη 11 ΜΑΡ (2o τμήμα)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα φωτογραφικά τους ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 16 Μαρτίου έως 29 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 11 Μαρτίου έως 24 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

DOCUMENTARY PRACTICE & VISUAL STORYTELLING (IN-CLASS & ONLINE)

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Documentary Storytelling αναπτύσσεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο του εργαστηρίου. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους προηγουμένως παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου Visual Storytelling ή τον αντίστοιχο πρώτο κύκλο του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας.  Κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα μαθήματα διενεργούνται online μέσω ειδικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης σε εικονική τάξη, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος στον πραγματικό χρόνο του εργαστηρίου (live streaming).

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΟ &
ΜΕΣΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος: 25 ΑΠΡ – 4 ΙΟΥΛ 2020

Σύνολο συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Το εκπαιδευτικό περιβάλλον δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δουλέψουν εντατικά σε ένα νέο ή υπό εξέλιξη πρότζεκτ και να πειραματιστούν δημιουργικά με κλασικούς ή και πιο σύγχρονους αφηγημαικούς τρόπους και εργαλεία, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ
ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 13-17 ΕΤΩΝ

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Έναρξη τμημάτων για παιδιά:
14 ΜΑΡ, 11.30-13.30 (1ος Κύκλος)
15 ΜΑΡ, 11.30-13.30 (2ος Κύκλος)

Έναρξη τμημάτων για εφήβους:
14 ΜΑΡ, 13.30-15.30 (1ος Κύκλος )
15 ΜΑΡ, 13.30-15.30 (2ος Κύκλος)

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις εκφραστικές δυνατότητες της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία της φωτογραφικής λήψης. Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων διαρθώνεται σε δύο αυτοτελείς κύκλους – επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων). Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 17 ετών.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ειδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα ΠανουσιάδουΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesTalent Lab
25-28/6/2018
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Sanne De Wilde,
Erik Vroons, Natasha Christia,
Alexander StreckerMasterclass με τον Simon Norfolk
10-13/6/2016
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Simon Norfolk

Masterclass με τον Patrick Zachmann
6/6 – 9/6/2015
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer