HCP Network Websites

ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Εργαστηριακό σεμινάριο τριών κύκλων (ακαδημαϊκών εξαμήνων) για τη φωτογραφία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Εντατικά σεμινάρια σύγχρονης θεωρίας και πρακτικής της φωτογραφίας για αρχάριους και προχωρημένους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά (7-12 ετών) και για εφήβους (13-17 ετών).

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ (E-LEARNING)
Ευέλικτο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων εισαγωγικής επιμόρφωσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου μάθησης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκού έτους σεμινάρια-εργαστήρια, κύκλους δημιουργικής φωτογραφίας, masterclasses, διαλέξεις και εξ αποστάσεως μαθήματα.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και την παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης επισκέπτες εισηγητές. Η δομή και το περιεχόμενο του προγράμματος, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

Μια επίσκεψη στο ΕΚΦ είναι ο ιδανικός τρόπος για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Επικοινώνηστε μαζί μας στο 210 9211750, καθημερινά 11:00-15:00 & 18.00-21.00 για να κανονίσουμε την συνάντησή μας. Θα χαρούμε πολύ να σας υποδεχθούμε!

  • Ο αριθμός των θέσεων σε κάθε τμήμα είναι συγκεκριμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία στο 210 9211750, καθημερινές 11.00–15.00 & 18.00-21.00.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (E-LEARNING)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Περίοδος διεξαγωγής:
22 ΝΟΕ 2019 – 3 ΦΕΒ 2020

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, μετά την πολύχρονη λειτουργία των διά ζώσης εργαστηρίων, διοργανώνει εντατικό εξ αποστάσεως σεμινάριο εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία σχετικά με την τεχνική, την αισθητική και τη θεωρία της. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει συγκεκριμένες πρακτικές που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, και καθοδήγηση, συνδυάζοντας την παροχή βιντεοσκοπημένων παρουσιάσεων και διδακτικού υλικού από την ειδική ιστοσελίδα, με την ανάθεση ασκήσεων και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων και την επικοινωνία μέσω ατομικών και ομαδικών διαδικτυακών συνεδριών.  O κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε τρεις αυτοτελείς κύκλους . Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Με την ολοκλήρωση των κύκλων του σεμιναρίου πραγματοποιείται ομαδική έκθεση που παρουσιάζει μέρος της δουλειάς των σπουδαστών. Νέοι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν εμβόλιμα στο δεύτερο και τον τρίτο κύκλο.

ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
[ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ]

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

Έναρξη τμημάτων πρώτου κύκλου:
31 ΟKT (1o τμήμα, πρωινό)
31 ΟKT (2o τμήμα, απογευματινό)
1 ΝOE (3o τμήμα, απογευματινό)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη εξοικείωση. Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 31 Οκτωβρίου έως 20 Φεβρουαρίου (10.30 – 13.30), το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 31 Οκτωβρίου έως 20 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30) και το τρίτο κάθε Παρασκευή από 1 Νοεμβρίου έως 21 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30).

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
[ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ]

Διδάσκοντες: Ηώ Πάσχου (1ο τμήμα)
Κώστας Γουδής (2ο τμήμα)

Έναρξη τμημάτων δεύτερου κύκλου:
Τρίτη, 5 ΝOE (1o τμήμα)
Τετάρτη, 6 ΝOE (2o τμήμα)

Διάρκεια: 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι διαθέτουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ή όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από 5 Νοεμβρίου έως 25 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 6 Νοεμβρίου έως 26 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30).

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Διδάσκoντες:
Κωστής Αντωνιάδης, Κώστας Γουδής
και επισκέπτες εισηγητές

Έναρξη τρίτου κύκλου:
Δευτέρα, 4 NOE, 18.30-21.30

Διάρκεια: 12 εβδομαδιαίες συναντήσεις
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 36

Ο τρίτος κύκλος αποτελεί ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ, καταλήγοντας στην τελική μορφοποίηση της παρουσίασής του (εκθεσιακή πρόταση, αυτοέκδοση περιορισμένων αντιτύπων, διαδικτυακή παρουσία). Η συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των διδασκόντων και των επισκεπτών εισηγητών στην κριτική ανάλυση των εργασιών επιτρέπει ένα συνολικό feedback, αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ποιότητες που φέρει κάθε πρότζεκτ. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον δεύτερο κύκλο ή όσοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης μίας θεματικής ενότητας φωτογραφικού έργου.

VISUAL STORYTELLING

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΟ &
ΜΕΣΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Περίοδος: 9 ΝΟΕ 2019 – 15 ΦΕΒ 2020

Σύνολο συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την παραγωγή ενός πρότζεκτ, επισημαίνοντας και αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Τελικός στόχος είναι να δουλέψουν εντατικά σε μία νέα ή υπό εξέλιξη φωτογραφική εργασία και να αξιοποιήσουν δημιουργικά κλασικούς ή και πιο σύγχρονους τρόπους αφήγησης, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Περίοδος διεξαγωγής: 8, 9, 10 ΝΟΕ 2019
Σύνολο συναντήσεων: 3
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 15

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

Εισαγωγή στο Photoshop

Περίοδος διεξαγωγής: ΝΟΕ – ΔΕΚ 2019
Σύνολο συναντήσεων: 8
Σύνολο ωρών εργαστηρίου
: 16

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στο Photoshop” καλύπτει όλο τον κύκλο της επεξεργασίας φωτογραφίας μέσω του πιο δημοφιλούς προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Απευθύνεται σε όσους επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση των φωτογραφιών τους, τη γνώση των βασικών εργαλείων επεξεργασίας και την ικανότητα να επεμβαίνουν στις εικόνες τους με σαφήνεια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ
ΚΥΚΛΟΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ 13-17 ΕΤΩΝ

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Έναρξη τμημάτων για παιδιά:
9 ΝΟΕ, 11.30-13.30 (1ος Κύκλος)
10 ΝΟΕ, 11.30-13.30 (2ος Κύκλος)

Έναρξη τμημάτων για εφήβους:
9 ΝΟΕ, 13.30-15.30 (1ος Κύκλος )
10 ΝΟΕ, 13.30-15.30 (2ος Κύκλος)

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις εκφραστικές δυνατότητες της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία της φωτογραφικής λήψης. Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων διαρθώνεται σε δύο αυτοτελείς κύκλους – επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων). Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 17 ετών.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ειδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα ΠανουσιάδουΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesTalent Lab
25-28/6/2018
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Sanne De Wilde,
Erik Vroons, Natasha Christia,
Alexander StreckerMasterclass με τον Simon Norfolk
10-13/6/2016
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Simon Norfolk

Masterclass με τον Patrick Zachmann
6/6 – 9/6/2015
Μουσείο Μπενάκη

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer