Εισαγωγή στην Τέχνη της Φωτογραφίας

Σεμιναριακό πρόγραμμα για παιδιά 11-13 και εφήβους 14-17 ετών
Εργαστήριο για μαθητές Γυμνασίου
Διάρκεια: 16 Οκτωβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022
Ημέρα και ώρες εργαστηρίων:
Κυριακή, 11.45-13.45
Σύνολο συναντήσεων: 8
Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση
Εργαστήριο για μαθητές Λυκείου
Διάρκεια: 16 Οκτωβρίου – 11 Δεκεμβρίου 2022
Ημέρα και ώρες εργαστηρίων:
Κυριακή, 14.00-16.00
Σύνολο συναντήσεων: 8
Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

«Η γνώση της φωτογραφίας είναι σημαντική όσο αυτή του αλφάβητου. (…) O αναλφαβητισμός του μέλλοντος θα είναι η άγνοια, όχι της ανάγνωσης ή της γραφής, αλλά της φωτογραφίας.»
Laszlo Moholy-Nagy (1895-1946), φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης, καθηγητής στη σχολή Bauhaus

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μια μοναδική οπτική αντίληψη, έναν έμφυτο ενθουσιασμό σχετικά με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής και την τεχνολογία του μέσου καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη ικανότητα στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Διαθέτουν μια έντονη περιέργεια για τον κόσμο που τoυς περιβάλλει και μια έμφυτη επιθυμία να τον συλλάβουν οπτικά.

Η φωτογραφία είναι μία σύγχρονη γλώσσα, εξίσου σημαντική με τον έναρθρο λόγο. Καθώς, στις μέρες μας, η εικόνα είναι ευρέως διαδεδομένη, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να γίνει όχημα σε ένα ταξίδι γνώσης και δημιουργίας στον γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας.

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγραμμάτος διοργανώνει ειδικά εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανά ηλικιακή ομάδα.

α) Εργαστήρια Φωτογραφίας για Παιδιά – ηλικίας 10-13 ετών
Κυριακή, 11.45-13.45

β) Εργαστήρια Φωτογραφίας για Εφήβους – ηλικίας 14-17 ετών
Κυριακή, 14.00-16.00

Η μεθόδευση της διδασκαλίας και η προσέγγιση των θεμάτων προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας, αλλά και του κάθε συμμετέχοντα χωριστά.

Θεματικές ενότητες
• Φως και φωτογραφία
• Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες
• Κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή
• Σύνθεση και αισθητική της φωτογραφικής εικόνας
• Το χρώμα στη φωτογραφία
• Φωτιστικές πηγές, φωτισμός
• Η κίνηση στη φωτογραφική εικόνα
• Τοπίο πόλης
• Οικογενειακό στιγμιότυπο
• Φωτογραφικό ημερολόγιο
• Αυτοφωτογράφηση, έκφραση και αποτύπωση συναισθημάτων στη φωτογραφική εικόνα
• Το χιούμορ στη φωτογραφία, όπως το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι
• H φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο. Δημιουργία φωτοϊστορίας
• Εισαγωγή και διαχείριση φωτογραφιών στον υπολογιστή

Χώρος Διεξαγωγής

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ).

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 90€. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την καταβολή του ποσού των 30€ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό των 60€ θα πρέπει καταβληθεί έως και τρεις μέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο Δημιουργικής, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), 
E: contact@hcp.gr