Διδάσκουσα: Μαρίλια Φωτοπούλου
Περίοδος μαθημάτων:
12/03 – 21/05/2024

Διάρκεια προγράμματος: 10 συναντήσεις των 2 ωρών
Ημέρα και ώρες διεξαγωγής:

Τρίτη, 19.00 – 21.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 12
Βεβαίωση Παρακολούθησης: Ναι
Τρόπος διεξαγωγής: Online Live Sessions

Το διαδικτυακό σεμινάριο “Επεξεργασία Εικόνας” καλύπτει τον κύκλο της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Adobe Photoshop. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η παροχή πρακτικών γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση και τη χρήση των εργαλείων και των απαραίτητων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητα να παρεμβαίνουν δημιουργικά στις φωτογραφίες τους.

Θεματικές ενότητες:
• Γνωριμία με το περιβάλλον του Photoshop: εργαλειοθήκη, παλέτες, μενού
• Μορφότυποι αρχείων εικόνων
• Χρωματικά μοντέλα και χρωματικοί χώροι
• Αλλαγή διαστάσεων και ανάλυσης εικόνας
• Διόρθωση χρώματος και τονικότητας
• Τεχνικές μετατροπής έγχρωμης εικόνας σε ασπρόμαυρη
• Ανάλυση των layers (επιπέδων) και χρήση των adjustment layers
• Δημιουργία και επεξεργασία μασκών
• Αφαίρεση ανεπιθύμητων στοιχείων (ρετούς)
• Επεξεργασία και διαχείριση RAW αρχείων
• Αποθήκευση και προετοιμασία αρχείων για εκτύπωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο

Ημερομηνίες σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από 12 Μαρτίου έως 21 Μαΐου 2024 (19.00 – 21.00).

Μεθοδολογία εκπαίδευσης
Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος. Μέσω ζωντανής μετάδοσης, η διδάσκουσα μοιράζεται την οθόνη της, επεξεργάζεται φωτογραφίες μέσα στο πρόγραμμα και κάνει επίδειξη χρήσης εργαλείων και τεχνικών, σε πραγματικό χρόνο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν ενεργά μέσω υπολογιστή και μπορούν να συνομιλούν, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία όπως αυτή γίνεται σε μια κανονική τάξη.

Επιπλέον, ενθαρρύνεται η προσωπική εξάσκηση των εκπαιδευομένων μέσω ανάθεσης εργασιών που συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του προγράμματος. Σε κάθε μάθημα, παρέχεται στους εκπαιδευεόμενους διδακτικό υλικό (προαιρετικές ασκήσεις εφαρμογής, συνοπτικές σημειώσεις, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης) και καθοδήγηση, επιλύονται απορίες και υπάρχει παρακολούθηση της προόδου τους, ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται το Photoshop με ευχέρεια και αυτοπεποίθηση.

Απαιτούμενος εξοπλισμός & λογισμικό
Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις υπολογιστή για την παρακολούθηση, ωστόσο προσφέρεται μία εισαγωγική συνεδρία 15 λεπτών δωρεάν, εάν ζητηθεί, για να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τη χρήση της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Οι εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να έχουν οπωσδήποτε καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και ακουστικά με μικρόφωνο. Για την εφαρμογή των ασκήσεων θα πρέπει να διαθέτουν Η/Υ με εγκατεστημένο το πρόγραμμα.

Πιστοποιητικό


Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δίδακτρα & Τρόποι καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα ανέρχεται στα 140€. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή του συνόλου ή μέρους των διδάκτρων ύψους 40€. Το υπόλοιπο ποσό των 100€ θα πρέπει να καταβληθεί έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.

Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρίλια Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Φοίτησε στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών και στη συνέχεια σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2011 αποφοίτησε από το Εικαστικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) ενώ το 2021 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (ΜΕΤ) στην Αθήνα.

Από το 2011, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φωτογραφίας της ΑΣΚΤ, αρχικά ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια. Από το 2022 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Φωτογραφία: Έρευνα και Μεθοδολογία».

Έργα της έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Grand Palais του Παρισιού. Το 2015 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι». Το 2020 παρουσίασε μέρος της δουλειάς της στο κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.