Διδάσκουσα: Μαρίλια Φωτοπούλου
Οnline Live Sessions

Διάρκεια προγράμματος: 12 συναντήσεις των 2 ωρών
Περίοδος μαθημάτων: 31/01 – 25/04/2023

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής:
Τρίτη, 19.00-21.00

Το online σεμινάριο “Επεξεργασία Εικόνας” καλύπτει τον κύκλο της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων μέσω του δημοφιλούς προγράμματος Adobe Photoshop. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος και η παροχή πρακτικών γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση και τη χρήση των εργαλείων και των απαραίτητων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητα να παρεμβαίνουν δημιουργικά στις φωτογραφίες τους.

Θεματικές ενότητες:
• Γνωριμία με το περιβάλλον του Photoshop: εργαλειοθήκη, παλέτες, μενού
• Μορφότυποι αρχείων εικόνων
• Χρωματικά μοντέλα και χρωματικοί χώροι
• Αλλαγή διαστάσεων και ανάλυσης εικόνας
• Διόρθωση χρώματος και τονικότητας
• Τεχνικές μετατροπής έγχρωμης εικόνας σε ασπρόμαυρη
• Ανάλυση των layers (επιπέδων) και χρήση των adjustment layers
• Δημιουργία και επεξεργασία μασκών
• Αφαίρεση ανεπιθύμητων στοιχείων (ρετούς)
• Επεξεργασία και διαχείριση RAW αρχείων
• Αποθήκευση και προετοιμασία αρχείων για εκτύπωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο

Ημερομηνίες σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 12 συναντήσεις, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 25 Απριλίου 2023 και ώρες 19:00-21:00.

Μεθοδολογία εκπαίδευσης
Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος. Μέσω ζωντανής μετάδοσης, η διδάσκουσα μοιράζεται την οθόνη της, επεξεργάζεται φωτογραφίες μέσα στο πρόγραμμα και κάνει επίδειξη χρήσης εργαλείων και τεχνικών, σε πραγματικό χρόνο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν ενεργά μέσω υπολογιστή και μπορούν να συνομιλούν, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία όπως αυτή γίνεται σε μια κανονική τάξη.

Επιπλέον, ενθαρρύνεται η προσωπική εξάσκηση των εκπαιδευομένων μέσω ανάθεσης εργασιών που συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του προγράμματος. Σε κάθε μάθημα, παρέχεται στους εκπαιδευεόμενους διδακτικό υλικό (προαιρετικές ασκήσεις εφαρμογής, συνοπτικές σημειώσεις, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης) και καθοδήγηση, επιλύονται απορίες και υπάρχει παρακολούθηση της προόδου τους, ώστε να είναι σε θέση να χειρίζονται το Photoshop με ευχέρεια και αυτοπεποίθηση.

Απαιτούμενος εξοπλισμός & λογισμικό
Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις υπολογιστή για την παρακολούθηση, ωστόσο προσφέρεται μία εισαγωγική συνεδρία 15 λεπτών δωρεάν, εάν ζητηθεί, για να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τη χρήση της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Οι εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να έχουν οπωσδήποτε καλή σύνδεση στο διαδίκτυο και ακουστικά με μικρόφωνο. Για την εφαρμογή των ασκήσεων θα πρέπει να διαθέτουν Η/Υ με εγκατεστημένο το πρόγραμμα.

Πιστοποιητικό


Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δίδατρα & Τρόποι καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα ανέρχεται στα 160€. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 50€. Το υπόλοιπο ποσό των 110€ θα πρέπει να καταβληθεί έως τρεις ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.

Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρίλια Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Φοίτησε στο πρώτο έτος του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών και στη συνέχεια σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με βαθμό Άριστα. Από το 2011, μέχρι και σήμερα, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, αρχικά ως Πανεπιστημιακή Υπότροφος και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια.

Έργα της έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στο Grand Palais του Παρισιού. Το 2015 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι». Το 2020 παρουσίασε μέρος της δουλειάς της στο κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.