HCP Network Websites

Συναντώντας τον Άλλο

Η Προσωπογραφία ως Φωτογραφική Πρακτική

Βιωματικό Εργαστήριο Φωτογραφίας με τον Χάρη Κακαρούχα

Εισηγητής: Χάρης Κακαρούχας

Έναρξη: 12 Δεκεμβρίου 2015

Διάρκεια: 5 μήνες

Η προσωπογραφία (πορτραίτο) θέτει ευθέως το ερώτημα της “ταυτότητας”: πώς φαίνομαι, πού ανήκω, ποιός είμαι. Φυσικά, το ερώτημα δεν τίθεται μόνο για τον “φωτογραφιζόμενο” αλλά και για τον φωτογράφο, αφού είναι σαφές ότι το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης μας.

Οι ποιότητες και η ενέργεια μιας φωτογραφικής εικόνας, ιδιαίτερα στην προσωπογραφία, αναδύονται μέσα από την ειλικρινή επαφή με τον εαυτό μας αλλά και με τον φωτογραφιζόμενο. Αν δεν συναντήσουμε τον “εαυτό” μας δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον “άλλο”.

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι επιθυμούν να διερευνήσουν τα παραπάνω ερωτήματα, ιχνηλατώντας το εσωτερικό τους βλέμμα και τις αντανακλάσεις του, στο φωτογραφικό τους έργο.

Μεθοδολογία
Το εργαστήριο επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και την καλλιέργεια μιας αίσθησης συνειδητότητας στο “εδώ” και στο “τώρα”, που είναι οργανικής σημασίας στη φωτογραφική πράξη της προσωπογραφίας.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει την πρακτική διερεύνηση της προσωπογραφίας, τον καλλιτεχνικό στοχασμό και τον πειραματισμό. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές και διαλογιστικές ασκήσεις, που ενθαρρύνουν την αυτοέκφραση, την όξυνση της παρατηρητικότητας, την ενεργοποίηση των αισθήσεων και της καλλιτεχνικής διαίσθησης -όπου το “ατύχημα” και το “λάθος” αποτελούν εγγενή στοιχεία της δημιουργίας- οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τη φωτογραφική τους ταυτότητα και το προσωπικό τους βλέμμα.

Το εργαστήριο ενσωματώνει συγκεκριμένες πρακτικές που διευκολύνουν την απρόσκοπτη συνεργασία και τακτική επικοινωνία μεταξύ του εκπαιδευτή και των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Το εργαστήριο αναπτύσσεται στη διάρκεια πέντε μηνών και αποτελείται από 3 μέρη. Ξεκινά το Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα:
1) Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 8 ομαδικές ολοήμερες συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 60 ωρών, που εκτείνονται σε 4 σαββατοκύριακα.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 12 & 13 Δεκεμβρίου, 19 & 20 Δεκεμβρίου, 9 & 10 Ιανουαρίου, 16 & 17 Ιανουαρίου 2016.
Ώρες διεξαγωγής: 10.00-13.30 & 15.00-19.00.
2) Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει 6 συναντήσες (10 & 24 Φεβρουαρίου – 9 & 23 Μαρτίου – 6 & 20 Απριλίου) και επιπλέον ατομικές συνεδρίες μέσω Skype, κατά τις οποίες ο κάθε συμμετέχοντας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σταδιακά το προσωπικό του έργο.
3) Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση, σε ειδική εκδήλωση, των φωτογραφικών εργασιών που θα παραχθούν.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το κόστος συμμετοχής για το εργαστήριο είναι 380 €. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 60 € έναντι των διδάκτρων μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση έως την έναρξη του εργαστηρίου, η δεύτερη έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015, η τρίτη έως τις 8 Ιανουαρίου 2016 και η τέταρτη έως τις 8 Φεβρουαρίου 2016. Σε περίπτωση καταβολής όλου του ποσού προκαταβολικά, προσφέρεται 10% έκπτωση. Σε ομαδική εγγραφή 3 ατόμων και άνω, προσφέρεται έκπτωση 10%. Επίσης, επιπλέον έκπτωση 20 € προσφέρεται στα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

∆ήλωση Συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο αυτό, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
Τ: 210 9211750 (Δευτ-Παρ. 10:00-16:00), E: contact@hcp.gr

haris_portraitΧάρης Κακαρούχας
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία στο Πολυτεχνείο τηςΘεσσαλονίκης, Θεωρία Χρώματος και Οπτική Αντίληψη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (M.Sc.) και Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Derby (Ph.D) με τίτλο διατριβής “Προσωπογραφία: Χαρτογραφώντας τον Εαυτό”. Έχει ακόμα εκπαιδευτεί σε διάφορες πρακτικές εικαστικής θεραπείας στο (Voicing, Art & Therapy, Freedom and Learning Love Institute).

Ως καλλιτέχνης έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχουν εκδοθεί δύο φωτογραφικά λευκώματα με φωτογραφίες του στην Ελλάδα και την Ευρώπη (Στα μονοπάτια του χρόνου και Μετέωρος χρόνος – Κούβα).

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του με κυριότερο το Βραβείο των Ευρωπαίων Εκδοτών 2003. Έργα του κρατούνται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου eco-art festival που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ.

Παραδίδει βιωματικά φωτογραφικά σεμινάρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τίτλο “Αφυπνίζοντας το βλέμμα”.

Σχετικές πληροφορίες
http://www.hariskakarouhas.com/texts
http://www.youtube.com/watch?v=-prAZ5weaD0
http://www.youtube.com/watch?v=wjOI5mnWdok