ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΡΙΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
ONLINE LIVE SESSIONS

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 11 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 2 ΩΡΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 09/10 – 18/12/2024

Σε έντεκα δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις ο Πάρις Πετρίδης θα αναλύσει αισθητικές τάσεις, επιτελεστικές πρακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις μέσα από το έργο εβδομήντα περίπου φωτογράφων από την χαραυγή του μέσου (1839) έως σήμερα. Οι υπό εξέταση φωτογραφίες και η σχετική, διακειμενική βιβλιογραφία θα μοιράζονται ηλεκτρονικά πριν από κάθε συνάντηση.

Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, φοιτητές, φιλότεχνους που επιθυμούν μια βαθύτερη κατανόηση του συντακτικού και της πολυσημίας της φωτογραφικής εικόνας. 

Περιεχόμενο σεμιναρίου
Τα θέματα των εισηγήσεων είναι επιγραμματικά τα εξής:
1            Τι είναι η Φωτογραφία; Πρωτο-φωτογράφοι. Πικτοριαλισμός. Πρώιμος Μοντερνισμός.
2            Μοντερνισμός. Ευρωπαϊκή πρωτοπορία του μεσοπολέμου. Σουρεαλισμός, Bauhaus, Νέα Αντικειμενικότητα.
3/4        Φωτογραφία δρόμου. Το φωτογραφικό δοκίμιο. Φωτογραφία και ιδιωτικός χώρος.
5            Το τοπίο: Θεωρία και πρακτική. F64. Νέοι Τοπογράφοι. Φωτο-εννοιολογία. Σχολή του Düsseldorf.
6            Το πορτραίτο
7/8        Μεταμοντερνισμός. Το σκηνοθετημένο ντοκουμέντο. Το μη αναπαραστάσιμο.
9/11      Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές: Μετα-ντοκουμέντο (post-doc). Εγγύς ντοκουμέντο (near document). Φωτογραφία εκ των υστέρων (late photography). Φωτογραφία και μνήμη. Φωτογραφία και διαδίκτυο.

Μεθοδολογία διδασκαλίας
Τα μαθήματα διενεργούνται εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε “ψηφιακή τάξη”, με απευθείας διδασκαλία και παράδοση του μαθήματος σε ζωντανή σύνδεση (live streaming), σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες συμμετέχουν ενεργά μέσω υπολογιστή, προσομοιώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την επικοινωνία, ακριβώς όπως γίνεται στην αίθουσα.

Ημερομηνίες σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 11 συναντήσεις, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 9 Οκτωβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2024 και ώρες 19:00-21:00.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δίδακτρα
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα είναι 140€. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 50€. Το υπόλοιπο ποσό των 90€ θα πρέπει να καταβληθεί έως τρεις ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.

Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Πάρις Πετρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο ΑΠΘ και στο New York University και Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Sunderland (PhD). Εργάζεται ως φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας. Από το 1997 εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί οκτώ μονογραφίες του. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

www.parispetridis.com