Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο χώρο της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. To ΕΚΦ έχει ως κεντρικό άξονα των δράσεών του την υποστήριξη και προώθηση της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας, καθώς και την καλλιέργεια της κριτικής κατανόησης και εμπειρίας της εικόνας και των οπτικών μέσων. Το ΕΚΦ υλοποιεί τους προγραμματικούς του στόχους του μέσα από τη διοργάνωση του Athens Photo Festival, την επιμέλεια εκθέσεων και εκδόσεων, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, λειτουργώντας μέσα σε ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών με άλλους φορείς από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας διοργανώνει νέους κύκλους διά ζώσης και εξ αποστάσεως μαθημάτων – σεμιναρίων, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών με πολυετή διδακτική εμπειρία. Κατά τον τρέχοντα κύκλο πρόσκλησης ενδιαφέροντος μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση συμμετοχής για τα κάτωθι εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και για το νέο ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Φωτογραφία.
ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ & ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργαστήρια Δημιουργικής Φωτογραφίας
 • Δημιουργική Φωτογραφία I – 1ος Κύκλος
 • Δημιουργική Φωτογραφία II – 2ος Κύκλος
Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα δύο κύκλων
 • Εισαγωγή στην Τεχνική & Αισθητική της Φωτογραφίας
 • Φωτογραφικές Εφαρμογές & Δημιουργικές Πρακτικές
Visual Storytelling
 • Visual Storytelling I – 1ος Κύκλος
 • Visual Storytelling II – 2ος Κύκλος
Mentoring Sessions
 • Ανάπτυξη Φωτογραφικού Πρότζεκτ
 • Δημιουργία Photobook
Θεωρία & Ιστορία
 • Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας
 • Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης
Επεξεργασία Εικόνας
 • Photoshop I – Εισαγωγή
 • Photoshop II – Εξειδικευμένο
Σεμινάρια για Εφήβους & Παιδιά
 • Εισαγωγή στην τέχνη της φωτογραφίας
 • Η γλώσσα της φωτογραφίας
Εξατομικευμένα μαθήματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για οργανισμούς και ομάδες
Athens Photo Festival
Το Athens Photo Festival, πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του, θα αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας και του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες καθώς και ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης, κοινωνικές πρακτικές, παράλληλες εκδηλώσεις- θα συγκροτήσουν μια ευρεία πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Εκθεσιακό Πρόγραμμα

Έναρξη υποβολής:  Σεπτέμβριος 2023

Πρόσκληση σε φωτογράφους, καλλιτέχνες – καλλιτεχνικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του κεντρικού και παράλληλου εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι

Έναρξη υποβολής:  Σεπτέμβριος 2023

Πρόσκληση σε φωτογράφους, καλλιτέχνες – καλλιτεχνικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του κεντρικού και παράλληλου εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival.

Έκθεση PhotoBook

Έναρξη υποβολής:  Σεπτέμβριος 2023

Μία παράλληλη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο που επικεντρώνεται στην παρουσίαση βιβλίων από καλλιτέχνες (self published), βιβλία περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Where We Stand

Η έκθεση Where We Stand παρουσίασε ένα μέρος της φωτογραφικής δουλειάς 17 δημιουργών που προέρχονται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημιουργικής Φωτογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Η έκθεση λειτουργεί ως συνοπτική εικόνα αλλά και πρώτη αποτίμηση της υπό εξέλιξη εργασίας κάθε δημιουργού, δίνοντας έτσι ένα στίγμα των ενδιαφερόντων και του προσωπικού του ύφος.

Athens Photo Marathon

Το Athens Photo Marathon, η μεγαλύτερη φωτογραφική διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2020. Με γενικό μότο We Are All Photographers και κοινή γλώσσα τη φωτογραφία, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην ψηφιακή εκδοχή του καθιερωμένου «μαραθωνίου», προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει, με άλλο βλέμμα.

Photolucida – Portfolio Reviews

Ο διευθυντής και επιμελητής του Athens Photo Festival, Μανόλης Μωρεσόπουλος, θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος portfolio reviewer στο Phoyolucida, Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α. Τα Portofolio Reviews, θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 60 reviewers και 200 φωτογράφων από όλο τον κόσμο. Η δράση αυτή παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δικτυώση και προώθηση του φωτογραφικού έργου.

Eyes On – Portfolio Reviews

Ο διευθυντής και επιμελητής του Athens Photo Festival, Μανόλης Μωρεσόπουλος, θα συμμετάσχει ως προσκεκλημένος portfolio reviewer στο Eyes On – Month of Photography Vienna. Τα Portofolio Reviews, θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 30 reviewers και 60 φωτογράφων από διαφορετικές χώρες. Η δράση αυτή παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων, δικτυώση και προώθηση του φωτογραφικού έργου.