Διδάσκων: Γιώργος Γιατρομανωλάκης
Έναρξη: 19 Νοεμβρίου 2021
Αιτήσεις: έως 15 Νοεμβρίου 2021

Διάρκεια εργαστηρίου: 38 ώρες
Σύνολο συναντήσεων:
6
Αριθμός συμμετεχόντων:
8 άτομα

Tρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης με φυσική παρουσία
Xώρος διεξαγωγής: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Το εργαστήριο προσκαλεί τους συμμετέχοντες να μυηθούν στη σύγχρονη σκηνή των φωτογραφικών βιβλίων και να αποπειραθούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους βιβλίο-δοκίμιο, προσεγγίζοντας και διερευνώντας τα φωτογραφικά βιβλία ως πρωτότυπα αφηγηματικά περιβάλλοντα.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και αξιοποιώντας τη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, θα μελετηθούν κομβικά ρεύματα, τάσεις και δημιουργοί, που έχουν καθορίσει το γίγνεσθαι και την ιστορία του φωτογραφικού βιβλίου ως καλλιτεχνικού μέσου.

Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν εντατικά πάνω στην ανάπτυξη της ιδέας τους, στη διαδικασία της επιλογής των εικόνων, στην έννοια της φωτογραφικής σειράς και διαδοχής, στον σχεδιασμό, στην επιλογή των υλικών και στις μεθόδους βιβλιοδεσίας και εκτύπωσης.

Έτσι, θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν στην πράξη το πως αυτές οι επιλογές αποκτούν κομβικό ρόλο τόσο για την παρουσίαση και τη μορφή της φωτογραφικής τους εργασίας όσο και για την υπόσταση του φωτογραφικού βιβλίου ως καλλιτεχνικό έργο – αντικείμενο.

Τέλος, εξετάζοντας τις επιλογές έκδοσης, διανομής και προβολής θα χαρτογραφηθούν εκδοτικά εγχειρήματα, φουάρ εικαστικών βιβλίων, φεστιβάλ αλλά και βιβλιοθήκες που επικεντρώνονται στα φωτογραφικά βιβλία

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν αναπτύξει μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα φωτογραφικού έργου.

Μεθοδολογία
Με τη στήριξη και καθοδήγηση του εισηγητή και την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν στην πράξη με όλα τα στάδια σχεδιασμού και παραγωγής ενός φωτογραφικού βιβλίου με στόχο την ολοκλήρωση ενός προσωπικού photobook dummy.

Προγραμματισμένες ομαδικές συναντήσεις διά ζώσης με φυσική παρουσία. Προαιρετικές ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες (που δεν θα ξεπερνούν τα 20 λεπτά) στο ενδιάμεσο διάστημα των συναντήσεων.

Πρόγραμμα εργαστηρίου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 6 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 38 ωρών. Δύο συναντήσεις των 3 ωρών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 και την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου (18.30 – 21.30) και τέσσερις συναντήσεις των 8 ωρών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα 20-21 και 27-28 Νοεμβρίου (11.00 – 19.00).

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Χώρος διεξαγωγής
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

Μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή. Ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορίζεται αυστηρά στα 8 άτομα.

Δίδακτρα & Τρόποι καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το εργαστήριο ανέρχεται στα 280€.
Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 140€. Το υπόλοιπο ποσό των 140€ καταβάλεται έως τρεις ημέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας εγγραφής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2022, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή και συνοπτικά μια παράγραφο προηγούμενης εμπειρίας σχετικά με τη φωτογραφία.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Πληροφορίες
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε το 1986 στο Ζαρό Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι συνιδρυτής του καλλιτεχνικού χώρου Zoetrope Athens και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Phases. Η καλλιτεχνική του πρακτική εστιάζει σε πειραματικές φωτογραφικές τεχνικές, αναλογικές διαδικασίες εκτύπωσης, καλλιτεχνικές εκδόσεις και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Το έργο του έχει παρουσιαστεί διεθνώς και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις με πιο πρόσφατη το Βραβείο Foam-Talent 2020 από το Μουσείο φωτογραφίας του Άμστερνταμ. Ανάμεσα στις εκθέσεις που έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται: Belfast Photo Festival, Ηνωμένο Βασίλειο∙ Emop Berlin, Γερμανία∙ Beyond Boundaries, Aperture Gallery, ΗΠΑ∙ PhotoEspana, Ισπανία∙ Verzasca Foto-Festival, Ελβετία∙ Orientarsi con le Stelle, Ιταλία∙ Odessa Photo Days, Ουκρανία∙ Salon de la Photo, Γαλλία∙ Museum of Contemporary Art, Mattatoio Roma, Ιταλία∙ Cité Internationale des Arts, Γαλλία∙ Fotografiemuseum Amsterdam, Ολλανδία∙ Circulation(s) Festival, Γαλλία∙ Tbilisi Photo Festival, Γεωργία∙ Festival de Fotografia de Tiradentes, Βραζιλία∙ International Felifa, Αργεντινή∙ Moving Museum of Photography, Αζερμπαϊτζάν∙ Month of Photography, Los Angeles, ΗΠΑ∙ Voies Off, Arles, Γαλλία.

https://www.yatrom.net