Μονοήμερο σεμινάριο – εργαστήριο
Το σεμινάριο απευθύνεται σε αυτούς που η νύχτα στην πόλη τους εμπνέει δημιουργικά. Τι σημαίνει η νύχτα και η πόλη για τον καθένα από εμάς; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε δυνατές εικόνες που μας αφορούν άμεσα;
Μετά από μια δίωρη συνοπτική εισαγωγή που θα καλύψει θέματα τεχνικής της φωτογράφισης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και αισθητικής της φωτογραφίας του νυχτερινού αστικού τοπίου μέσω προβολής εικόνων, οι συμμετέχοντες μαζί με τους εισηγητές θα περιηγηθούν και θα φωτογραφίσουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης για 4 ώρες.
Στον κάθε συμμετέχοντα παρέχονται εξατομικευμένες συμβουλές. Στόχος είναι η εξοικείωση στην πράξη των όσων παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο εισαγωγικό δίωρο.
Απαιτούμενος εξοπλισμός
– Μηχανή που έχει δυνατότητες φωτογράφισης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
– Τρίποδο (προαιρετικά)
– Άνετος ρουχισμός και παπούτσια
Κριτική φωτογραφιών
Θα ακολουθήσει προαιρετικό τρίωρο σεμινάριο – εργαστήριο (editing workshop) για συζήτηση, κριτική ανάλυση και τελική επιλογή των φωτογραφιών.
Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται στους συμμετέχοντες βεβαίωση συμμετοχής.
Ελένη Μουζακίτη
Σπούδασε γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στο FUΒερολίνου με υποτροφία του DAAD. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης με υποτροφία του DAAD. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε ως free-lance φωτογράφος για περιοδικά (Mme Figaro, Σινεμά), δισκογραφικές εταιρείες, θέατρα και χοροθεατρικές ομάδες στην Αθήνα. Με υποτροφία του ΙΚΥ συνέχισε τις σπουδές της στη φωτογραφία σε επίπεδο ΜΑ στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Ωνασείου Ιδρύματος εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική στο School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ στη Μ. Βρετανία. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις πάνω στο φωτογραφικό της έργο στη Blue Sky Gallery στο Πόρτλαντ (Όρεγκον) των ΗΠΑ, στο μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχχών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει μαζί με τον Κώστα Ιωαννίδη το κεφάλαιο «Η Φωτογραφία του Κοινωνικού Χώρου» στο βιβλίο του Κ.Ιωαννίδη ΣύγχρονηΕλληνικήΦωτογραφία. Έναςαιώναςσετριάνταχρόνια(εκδ. FUTURA και ΜΦΘ).
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας. Έχει διακριθεί σε διεθνείς φωτογραφικούς διαγωνισμούς (Ian Parry Award – Sunday Times, London Photographic Awards). Φωτογραφική δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΠΙΣ. Δίδαξε το μάθημα της Φωτογραφίας και της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002-2005). Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφίας στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας (HCP).
Λάμπρος Παπανικολάτος
Σπούδασε Marketing Communication, Advertising & Multimedia στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα (Academy of Performing Arts / FAMU. Παράλληλα, απέκτησε εμπειρία στην οργάνωση παραγωγής και τον συντονισμό καλλιτεχνικών δρώμενων, μέσω επιτυχημένων συνεργασιών με διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς (Houston FotoFest, Festival of Light, European Month of Photography). Έχει εξειδικευτεί στον τομέα του σχεδιασμού επικοινωνιακής στρατηγικής και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης, ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στον τομέα της επικοινωνίας και των διαδικτυακών δράσεων (Ίδρυμα Ιωάννου Φ, Κωστοπούλου, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Επιπλέον υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Fulbright.
Τέλος, από το 1994 έχει αναπτύξει έντονη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική φωτογραφική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οργανώνοντας σεμινάρια, ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας ART/IF/ACT καθώς και συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έλαβε σημαντικές διακρίσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Ρώμη το 1997 και τη βράβευσή του στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ της Αρλ, στη Γαλλία, το 2000. Έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Museum of Fine Arts στο Χιούστον της Αμερικής. Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της οργάνωσης παραγωγής και ως φωτογράφος.