Διδάσκουσα: Νατάσσα Χριστιά
Περίοδος: Απρίλιος – Ιούνιος και Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024
Αιτήσεις: έως 4 Απριλίου

Έναρξη: 10 Απριλίου 2024
Διάρκεια προγράμματος:
10 συναντήσεις των 3 ωρών

Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη, 18.30 – 21.30
Αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα
Τρόπος διεξαγωγής:
Online Live Sessions

Το εργαστήριο αυτό αναπτύσσεται μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων και προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring), με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωση ενός προσωπικού φωτογραφικού πρότζεκτ που θα αντικατοπτρίζει τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα.

Με τη στήριξη και καθοδήγηση της επιβλέπουσας διδάσκουσας και την ενεργή συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας, θα αναπτυχθεί ένας συστηματικός διάλογος που θα αναλύει τις ιδιαιτερότητες των έργων των σπουδαστών και θα προτείνει τα μεθοδολογικά βήματα εξέλιξης, οργάνωσης και παρουσίασης μιας ολοκληρωμένης φωτογραφικής εργασίας ως πορτφόλιο, έκδοση ή έκθεση.

Σε θεωρητικό επίπεδο, η ανταλλαγή ιδεών θα υποστηριχθεί από την παρουσίαση και τον σχολιασμό φωτογραφικών εργασιών επιλεγμένων σύγχρονων δημιουργών, τις σύγχρονες πρακτικές και μορφές παρουσίασης (εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, photobooks, διαδικτυακή παρουσία) και την επίδρασή τους στη σύλληψη του έργου.

Σε πρακτικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με όλα τα ενδιάμεσα στάδια μορφοποίησης του προσωπικού τους πορτφόλιο, τη διαδικασία επιλογής εικόνων και την έννοια της φωτογραφικής σειράς και διαδοχής (editing and sequencing). Έμφαση θα δοθεί στη διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση της δουλειάς που παράγουν, και στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών σε οποιοδήποτε θέμα είναι κρίσιμο για την περαιτέρω εξέλιξή της.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα συμπεριλάβει μια προαιρετική δια ζώσης συνάντηση της ομάδας στην Αθήνα, στο ενδιάμεσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε ποιους απευθύνεται
Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσες/όσοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης μίας συγκεκριμένης θεματικής ενότητας φωτογραφικού έργου, με στόχο την εξέλιξη ή ολοκλήρωσή του.

Μεθοδολογία διδασκαλίας
Προγραμματισμένες ομαδικές συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέχοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως συνεργασία και αλληλεπίδραση (σε πραγματικό χρόνο) με τη διδάσκουσα αλλά και με την υπόλοιπη ομάδα.

Προαιρετικές ατομικές συνεδρίες (που δεν θα ξεπερνούν τα 20 λεπτά) στο ενδιάμεσο διάστημα των συναντήσεων.

Πρόγραμμα εργαστηρίου
Το εργαστήριο θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2024. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο δεν διεξάγονται μαθήματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 απογευματινές συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10, 17 και 24 Απριλίου, 8, 22 και 29 Μαΐου, 19 Ιουνίου, 4 και 25 Σεπτεμβρίου, 2 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 18:30-21:30.

Συνάντηση 1                Το πανόραμα της σύγχρονης φωτογραφίας, εξελίξεις και εργαλεία (θέματα, αισθητική, μορφές και πρακτικές παρουσίασης)
Συνάντηση 2               Παρουσιάσεις έργων υπό εξέλιξη και εισαγωγή στη μεθοδολογία του εργαστηρίου
Συναντήσεις 3 –8      Συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη έργων
Συνάντηση 9               Προώθηση του έργου» σε εθνικές και διεθνείς πλατφόρμες»
Συνάντηση 10            Σχολιασμός και παρουσίαση τελικών προτάσεων

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δια ζώσης συνάντησης, διάρκειας 6 ωρών, θα ορισθεί κατά τη διάρκεια του έτους, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα των 10 συναντήσεων, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εκθέσεις και τις ομιλίες καλλιτεχνών του Athens Photo Festival 2024.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δίδακτρα & Τρόποι Καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το εργαστήριο ανέρχεται στα 340€.
Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 170€. Το υπόλοιπο ποσό των 170€ καταβάλεται έως τις 20 Μαΐου 2024. Το κόστος συμμετοχής στην προαιρετική δια ζώσης συνάντηση θα καταβληθεί ξεχωριστά.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης και μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας εγγραφής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Δήλωση Συμμετοχής
 και Διαδικασία Επιλογής

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη 4 Απριλίου. Τα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 5 Απριλίου.

Πληροφορίες

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑΣ

Η Νατάσσα Χριστιά εργάζεται ως επιμελήτρια, αρθρογράφος και εκπαιδευτικός στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας με έδρα την Βαρκελώνη. Κατά καιρούς εργάζεται ως σύμβουλος σε θέματα αρχείων, συλλογών και προώθησης έργων και βιβλίων.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι αρχειακές συλλογές, η διασταύρωση της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και των photobooks, και ο διάλογος της φωτογραφικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα και της σύγχρονης «μετα-φωτογραφικής» κουλτούρας, συμβάλλουν στην ανανέωση των κυρίαρχων αφηγηματικών σχημάτων και μύθων του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού.

Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του DocField16 Festival Fotografía Documental Barcelona όπου επιμελήθηκε το πρόγραμμα “Europe: Lost in Translation», και επιμελήτρια των ακόλουθων εκθέσεων: “Uncensored Books” (Belgrade Photomonth 2017, Minimum Studio/Palermo 2017), “AMORE: An Unfinished Trilogy by Valentina Abenavoli” (Void / Athens Photo Festival 2017), Dragana Jurisic: “My Own Unknown” (Centre Culturel Irlandais, Paris 2017), “Reversiones” (Centro de la Imagen, Mexico DF 2017), Lukas Birk: “Travelogue Sammlung” (Belgrade Photomonth / Galerie Lustenau, Austria / Nooks Art Space, Istanbul, 2018), “The Family of No Man” (συνεπιμέλεια με τον Brad Feueherlm, Cosmos Arles Books 2018) και “You Are What You Eat” (Krakow Photomonth 2019).

Από το 2005 έως το 2014 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Kowasa Gallery στη Βαρκελώνη. Ως μέλος της ερευνητικής ομάδας Arqueologia del Punt de Vista (2009-2012), προώθησε οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν μαρτυρίες και τεχνολογίες του παρελθόντος.

Από το 2008 διδάσκει σε σχολές φωτογραφίας στην Ισπανία και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει δοκίμια στον χώρο της κριτικής της φωτογραφίας και της εικόνας για διεθνείς δημοσιεύσεις και καλλιτέχνες.  Το 2019 επιμελήθηκε από κοινού με τον Lukas Birk (Fraglich Publishing) τα photobooks Fernweh και Gülistan, εκ των οποίων δεύτερο βραβεύθηκε με το PhotoEspaña Best Photobook Award 2019 (International Category).