Δράσεις και Πρωτοβουλίες
Engage. Inspire. Provoke. Connect.
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, πέρα από τo Athens Photo Festival και την εκτεταμένη επιμορφωτική του δραστηριότητα, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση της σύγχρονης δημιουργίας και ενθαρρύνουν την καλλιέργεια της κριτικής κατανόησης και εμπειρίας της φωτογραφικής εικόνας.
Portfolio Reviews
Τα Portfolio Reviews προσφέρουν την ευκαιρία σε φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα.

Η δράση αυτή αναπτύσσεται μέσα από μία σειρά ατομικών συναντήσεων και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία προσωπικών και επαγγελματικών επαφών. Τα Portfolio Reviews, θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο 2022 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με τη συμμετοχή 25 επιμελητών μουσείων, διευθυντών φεστιβάλ, εκδοτών, editors, κριτικών και θεωρητικών της τέχνης από 14 χώρες.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι
Η θεσμοθέτηση της ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» το 1987, ήταν μία από τις πρώτες δράσεις του νεοσυσταθέντος τότε Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, και αναδύθηκε μέσα από την εντεινόμενη πολιτιστική δραστηριότητα και τις ζυμώσεις της εποχής για τη δημιουργία ανάλογου θεσμικού πλαισίου. Στην πορεία της, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, συνέβαλε ουσιαστικά στην προσπάθεια των νέων καλλιτεχνών να αποκτήσουν βήμα στον εικαστικό χώρο και επιχείρησε να αναδείξει την καλύτερη φωτογραφική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών ηλικίας έως και 35 ετών. Ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε η έκθεση αυτή ως θεσμός στο εγχώριο φωτογραφικό γίγνεσθαι καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός φωτογράφων που σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι πρωτοεμφανίστηκαν μέσα από αυτήν.

Σε συμφωνία με τις σύγχρονες πρακτικές και τις απαιτήσεις της εποχής, ο  θεσμός διευρύνει τα όριά του πέραν του απλού εκθεσιακού γεγονότος και αντιμετωπίζεται πλέον ως μια πλατφόρμα παρουσίασης, εκπαίδευσης, δικτύωσης και παράλληλων δράσεων, προς όφελος των νέων καλλιτεχνών.

Photobook Platform
Μια πρωτοβουλία ανάδειξης μιας λιγότερο γνωστής πτυχής της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας, που καθιστά το βιβλίο ένα αυτοτελές έργο, παρουσιάζοντας βιβλία από καλλιτέχνες (self published) και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, καταλόγους, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.

Η ετήσια έκθεση photobooks προτείνει στους φίλους της φωτογραφίας, του βιβλίου και της σύγχρονης δημιουργίας γενικότερα μια «άλλη» εμπειρία ανάγνωσης, όπου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιλεγμένα βιβλία από όλο τον κόσμο, τα οποία αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, η βιβλιοθήκη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας απαρτίζεται από 6.000 τόμους και λειτουργεί με κύριο σκοπό την υποστήριξη του ερευνητικού, εκθεσιακού και εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου και την εξυπηρέτηση του επιστημονικού προσωπικού.

Athens Photo Marathon
Σε μια εποχή που η εικόνα αποτελεί κύριο μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων, το Athens Photo Marathon με γενικό μότο “We are all photographers”, καλεί τους φίλους της φωτογραφίας σε ένα ξεχωριστό και ανοιχτό σε όλους φωτογραφικό δρώμενο στην πόλη. Με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία και όχημα τη φωτογραφική τους μηχανή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σ’ έναν «μαραθώνιο», προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα, με επίκεντρο την πόλη. Το Athens Photo Μarathon ξεφεύγει από τα όρια ενός συμβατικού διαγωνισμού, προτείνοντας να δούμε την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει, με άλλο βλέμμα. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η διάθεση για πειραματισμό, έκφραση και δημιουργία. Η διοργάνωση κορυφώνεται με την ανάδειξη των καλύτερων συμμετοχών και την ειδική έκθεση με τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλασίο του Athens Photo Festival. Οι νικητές του διαγωνισμού λαμβάνουν βραβεία συνολικής αξίας 10.000€.
Η φωτογραφία… πάει σχολείο
Η αξιοποίηση της τέχνης για εκπαιδευτικούς σκοπούς αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές. Το πρόγραμμα θα μπει σε εφαρμογή το Νοέμβριο 2021, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, με τη συνεργασία 10 σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την περιφέρεια της Αττικής. Κατά την πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθεί εντατικό σεμινάριο στο οποίο θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες-εμψυχωτές και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν να συγκροτήσουν τις φωτογραφικές ομάδες των σχολείων. Στη διάρκεια της χρονιάς, οι καλλιτέχνες θα επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τις σχολικές ομάδες και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους δασκάλους και καθηγητές θα καθοδηγούν τη φωτογραφική ομάδα.
Κοινοτικές Δράσεις
ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ
Οι δράσεις αυτές απευθύνονται κυρίως στα μέλη του ΕΚΦ και νέους δημιουργούς που προέρχονται από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του ΕΚΦ, ενθαρρρύνοντας την ανταλλαγή εμπειριών, το δια-πολιτισμικό διάλογο, μέσα από συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς από το εξωτερικό.

PHOTO CONNECTIONS
To PhotoConnections είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Μέσω ενός δικτυακού τόπου θα καταγράφονται επιλεγμένες διεθνείς δράσεις που ενθαρρύνουν την εξωστρέφεια και την κινητικότητα των νέων καλιτεχνών.