Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας

Έναρξη εγγραφών για τον 1ο κύκλο μαθημάτων

Διδάσκοντες:
Α’ Κύκλος (1ο Τμήμα) – Κώστας Γούδης, Νατάσσα Κοτσάμπαση
Α’ Κύκλος (2ο Τμήμα) – Ηώ Πάσχου
Β’ Κύκλος (1ο Τμήμα) – Νατάσσα Μαρκίδου
Β’ Κύκλος (2ο Τμήμα) – Ελένη Μαλιγκούρα

Διάρκεια: 15 εβδομάδες,
60 ώρες ανά κύκλο

Έναρξη νέων κύκλων: Μάρτιος 2017
Ώρες διεξαγωγής: 18:00-22:00

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε δύο κύκλους. Κάθε κύκλος διαρθρώνεται σε 15 τετράωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο του, την καλλιτεχνική, θεωρητική και τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και διαρκή παρακολούθηση και κριτική των φωτογραφικών εργασιών των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, οι σπουδαστές εξοικειώνονται με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση.

Στον δεύτερο κύκλο επιχειρείται η διερεύνηση σε βάθος, της αισθητικής και των πρακτικών της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και η εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω το προσωπικό τους ύφος με τελικό στόχο τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης σειράς φωτογραφιών (portfolio) που να αντικατοπτρίζει τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα.

Στον δεύτερο κύκλο μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν κάποια πρότερη εμπειρία. Οι συμμετέχοντες που έχουν ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο μπορούν να συνεχίσουν, αν επιθυμούν, στο προχωρημένο εργαστήριο “Personal Project Development”.

Διδακτικές Ενότητες

Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ I
Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές φωτογραφικής λήψης. Βασικές αρχές ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας. Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο – αυτοπορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, νυχτερινό αστικό τοπίο, φωτογραφία ντοκουμέντου, φωτογραφία δρόμου.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ I
Είδη και χρήσεις της φωτογραφίας, σημαντικοί φωτογράφοι, τάσεις και αισθητικά ρεύματα από τον 19ο αιώνα έως και τη δεκετία του ’70, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τέχνης.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση του παραγόμενου υλικού, κριτήρια επιλογής, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, εισαγωγή στην έννοια της φωτογραφικής σειράς και στους τρόπους παρουσίασης.

Στον δεύτερο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ II
Στοχευμένες πρακτικές συμβουλές σε θέματα τεχνικής και ψηφιακής επεξεργασίας με αφορμή το παραγόμενο έργο των συμμετεχόντων σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ II
Φωτογραφικές τάσεις και παρουσίαση φωτογραφικών έργων γνωστών δημιουργών από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Αναφορές στις διεθνείς τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση – ανάλυση, κριτήρια επιλογής, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς και ακολουθίας (editing and sequencing), τρόποι παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τετράωρες απογευματινές συναντήσεις (60 ώρες). Oι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017 (1ο Τμήμα Τετάρτης) και κάθε Πέμπτη από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2016 (2ο Τμήμα), 18:00-22:00.

Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τετράωρες απογευματινές συναντήσεις (60 ώρες). Oι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 19 Ιουνίου 2017, 17:00-21:00.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Το κόστος συμμετοχής για τον 1ο κύκλο είναι 350€. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 80€ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 90€. Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΚΥΚΛΟ
Για να δηλώσετε συμμετοχή στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ: 210 9211750 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), 
E: contact@hcp.gr