HCP Network Websites

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙI

Δεύτερος κύκλος μαθημάτων – Τμήματα για προχωρημένους

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Διάρκεια: 15 εβδομάδες
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45
Λήξη υποβολής αιτήσεων: 27 Οκτωβρίου

Έναρξη τμημάτων δεύτερου κύκλου:
2 Νοεμβρίου (1o τμήμα)
4 Νοεμβρίου (2o τμήμα)

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:
Δευτέρα, 18.30 – 21.30 (1o τμήμα)
Τετάρτη, 18.30 – 21.30 (2o τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.

Διδακτικές Ενότητες

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς, η διαδικασία επιλλογής και διαδοχής (editing and sequencing), εισαγωγή στους τρόπους παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου. Στοχευμένες πρακτικές συμβουλές σε θέματα τεχνικής με αφορμή το παραγόμενο έργο των συμμετεχόντων σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην ανάλυση της ιστορικής, αισθητικής και εννοιολογικής εξέλιξης διαφορετικών ειδών και τάσεων της φωτογραφίας από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα. Παρουσίαση και σχολιασμός φωτογραφικών έργων γνωστών σύγχρονων δημιουργών.

Πρόγραμμα
Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες). Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 2 Νοεμβρίου έως 1 Μαρτίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 4 Νοεμβρίου έως 3 Μαρτίου (18.30 – 21.30).

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις και συμμετοχή σε δράσεις του Athens Photo Festival 2020 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με στόχο να εμπλουτίσουν την αντίληψή τους για τη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Έκθεση Φωτογραφίας
Με την ολοκλήρωση των κύκλων του σεμιναρίου πραγματοποιείται ομαδική έκθεση που παρουσιάζει μέρος της δουλειάς των σπουδαστών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη έκθεση των εργαστηρίων, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος Συμμετοχής & Τρόποι Πληρωμής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο είναι 280€. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 120 € μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 80€. Με εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, παρέχεται έκπτωση 30€.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής. Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή και συνοπτικά μια παράγραφο προηγούμενης εμπειρίας σχετικά με τη φωτογραφία. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.