Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙI

Δεύτερος κύκλος μαθημάτων – Τμήματα για προχωρημένους

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου
Περίοδος μαθημάτων:
3 Μαρτίου – 23 Ιουνίου 2023

Έναρξη: Παρασκευή 3 Μαρτίου
Σύνολο συναντήσεων: 15
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:
Παρασκευή, 18.30 – 21.30
Αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Τρόπος διεξαγωγής:
Δια ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων δημιουργικής φωτογραφίας αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο.

Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.

Διδακτικές Ενότητες

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς, η διαδικασία επιλογής και διαδοχής (editing and sequencing), εισαγωγή στους τρόπους παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου. Στοχευμένες πρακτικές συμβουλές σε θέματα τεχνικής με αφορμή το παραγόμενο έργο των συμμετεχόντων σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην ανάλυση της ιστορικής, αισθητικής και εννοιολογικής εξέλιξης διαφορετικών ειδών και τάσεων της φωτογραφίας από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα. Παρουσίαση και σχολιασμός φωτογραφικών έργων γνωστών σύγχρονων δημιουργών.

Διάρκεια Προγράμματος
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες συναντήσεις, τριών διδακτικών ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από 3 Μαρτίου έως 23 Ιουνίου 2023 και ώρες 18:30-21:30.

Προσκεκλημένοι Εισηγητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις του Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

Διδάσκουσα
Η Ηώ Πάσχου γεννήθηκε το 1977 στο Παρίσι. Από το 2006 είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I –Sorbonne, Institut d’Art et d’Archeologie, με τίτλο: Προς μία αρχαιολογία των εικόνων: Η σχέση του ανθρώπου με τα μνημεία μέσα από την φωτογραφία στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του κ. Philippe Dagen) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου DEA του ιδίου πανεπιστημίου ως υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με αντικείμενο μελέτης την ιστορία και την αισθητική της φωτογραφίας. Από το 2009 έως σήμερα διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων ενώ από το 2007 μέχρι και το 2010 υπήρξε Λέκτορας Φωτογραφίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Χώρος διεξαγωγής
Οι δια ζώσης συναντήσεις του εργαστηρίου διεξάγονται στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

Μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δίδακτρα & Τρόποι Καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος δημιουργικής ανέρχεται στα 300€.
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με άμεση καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 150€. Το υπόλοιπο ποσό των 150€ θα πρέπει να καταβληθεί έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου 2023. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, προσφέρεται έκπτωση 40€ και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 260€.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/ εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή και συνοπτικά μια παράγραφο προηγούμενης εμπειρίας σχετικά με τη φωτογραφία.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.