Δημιουργική Φωτογραφία II

Σεμιναριακό Πρόγραμμα – Β’ Κύκλος Μαθημάτων.
Τμήμα για Προχωρημένους.

Διδάσκων: Ηλίας Λόης
Διάρκεια
: 15 συναντήσεις των 3 ωρών
Περίοδος μαθημάτων:
Μάρτιος – Ιούνιος 2024

Έναρξη: 5 Μαρτίου 2024
1ο τμήμα:
Τρίτη, 19.00 – 22.00
2ο τμήμα:
Πέμπτη, 16.00 – 19.00

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων δημιουργικής φωτογραφίας αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο.

Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων. Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που διαθέτουν προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Δημιουργία Φωτογραφικού Έργου
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς, η διαδικασία επιλογής και διαδοχής (editing and sequencing), εισαγωγή στους τρόπους παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου. Στοχευμένες πρακτικές συμβουλές σε θέματα τεχνικής με αφορμή το παραγόμενο έργο των συμμετεχόντων σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Θεωρία και Ιστορία της Φωτογραφίας
Στο θεωρητικό μέρος δίνεται έμφαση στην ανάλυση της ιστορικής, αισθητικής και εννοιολογικής εξέλιξης διαφορετικών ειδών και τάσεων της φωτογραφίας από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα. Παρουσίαση και σχολιασμός φωτογραφικών έργων γνωστών σύγχρονων δημιουργών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις (45 διδακτικές ώρες). Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα:
το πρώτο κάθε Τρίτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου 2024 (19:00-22:00) και
το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 6 Μαρτίου έως 20 Ιουνίου 2024 (16:00-19:00).

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις του Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Οι δια ζώσης συναντήσεις του εργαστηρίου διεξάγονται στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΟΧΕΣ
1. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
2. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2024, στο Μουσείο Μπενάκη.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος δημιουργικής φωτογραφίας ανέρχεται στα 300€.
Η εγγραφή κατοχυρώνεται με άμεση καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 150€. Το υπόλοιπο ποσό των 150€ θα πρέπει να καταβληθεί έως το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των διδάκτρων πριν από την έναρξη των μαθημάτων, προσφέρεται έκπτωση 40€ και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 260€.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr