Δημιουργική Φωτογραφία I

Σεμιναριακό Πρόγραμμα – Α’ Κύκλος Μαθημάτων.
Τμήματα για αρχάριους.

Διδάσκων: Ηλίας Λόης
Διάρκεια: 15 συναντήσεις των 3 ωρών
Περίοδος μαθημάτων:
Μάρτιος – Ιούνιος 2024

1ο τμήμα: Τρίτη, 16.00 – 19.00
2ο τμήμα: Πέμπτη, 19.00 – 22.00
3ο τμήμα: Παρασκευή, 18.00 – 21.00
Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης

πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις αναγκαίες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε 15 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της οπτικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. Τεχνική της Φωτογραφίας και Πρακτική
Φωτογραφική μηχανή και τεχνικός εξοπλισμός. Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές παράμετροι φωτογραφικής λήψης. Μέσω ανάθεσης ασκήσεων, εξάσκησης σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού καθώς και ομαδικών φωτογραφικών περιηγήσεων στην πόλη οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν στην πράξη με την τεχνική του μέσου. Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο – αυτοπορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, νυχτερινή λήψη, φωτογραφία ντοκουμέντου, φωτογραφία δρόμου.

Β. Θεωρία και Ιστορία της Φωτογραφίας
Τάσεις, αισθητικά ρεύματα και τεχνολογικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το ρόλο της φωτογραφίας και την ποικιλία των καλλιτεχνικών χρήσεών της. Σημαντικοί φωτογράφοι, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τέχνης, ώστε ο σπουδαστής να αντιληφθεί  το εύρος  των εκφραστικών και εννοιολογικών δυνατοτήτων που του προσφέρει το φωτογραφικό μέσο.

Γ. Δημιουργία και Κριτική Φωτογραφικού Έργου
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, κριτήρια επιλογής και οργάνωσης των εικόνων, αφήγηση–αφηγηματική δομή, διερεύνιση θεματικών που τους ενδιαφέρουν που θα μπορούν να εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμα project.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις (45 διδακτικές ώρες). Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα:
το πρώτο κάθε Τρίτη από 5 Μαρτίου έως 18 Ιουνίου 2024 (16:00-19:00),
το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 6 Μαρτίου έως 20 Ιουνίου 2024 (19:00-22:00) και
το τρίτο κάθε Παρασκευή από 7 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου 2024 (18:00-21:00).

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν συμπληρωματικό μάθημα για πρόσθετη διδακτική στήριξη σε σχέση με την τεχνική της φωτογραφίας.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων που παρουσιάζονται.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Με την ολοκλήρωση των δύο κύκλων του σεμιναρίου πραγματοποιείται ομαδική έκθεση που παρουσιάζει μέρος της δουλειάς των σπουδαστών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη έκθεση των εργαστηρίων, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
To Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ακολουθεί πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τους αρμόδιους φορείς και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας για τα θέματα που σχετίζονται, άμεσα, ή έμμεσα, με αυτή.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΟΧΕΣ
1. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 6.000 τίτλους βιβλίων.
2. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2024, στο Μουσείο Μπενάκη.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος δημιουργικής φωτογραφίας ανέρχεται στα 320€. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 160€. Το υπόλοιπο ποσό των 160€ καταβάλλεται έως τις 20 Απριλίου 2024.
Για την πλήρη εξόφληση του ποσού των διδάκτρων κατά την εγγραφή, προσφέρεται επιπλέον έκπτωση 40€ και το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 280€.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal.
Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ

Ο Ηλίας Λόης σπούδασε στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βενετίας. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή ιδρύματα, φεστιβάλ και περιοδικά. Το 2018 αναδείχθηκε ως «Νέος Έλληνας Φωτογράφος» από το Athens Photo Festival και το 2019 έλαβε το διεθνές βραβείο “Lensculture Emerging Talent” για τη σειρά φωτογραφιών Aisle Seat. Ως επιμελητής είναι υπεύθυνος για την ύλη του περιοδικού φωτογραφίας Velvet Eyes (velveteyes.net) και τακτικός συνεργάτης του Athens Photo Festival, με πιο πρόσφατη δραστηριότητα την επιμέλεια της έκθεσης «Good Advice & Other Recipes» (2022) στο Μουσείο Μπενάκη. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για τη σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία. Το καλοκαίρι του ‘23 ήταν εισηγητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mystery 65: Reframe Eleusis του θεσμού «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η έρευνα του αφορά την εξέλιξη των αφηγηματικών τεχνικών του photobook στον 21ο αιώνα, τη συσχέτιση της φωτογραφίας με τη γλυπτική και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης καλλιτέχνη-επιμελητή στη σύγχρονη τέχνη.