HCP Network Websites

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας I

Πρώτος κύκλος μαθημάτων – Τμήματα για αρχάριους

Διδάσκουσα: Ηώ Πάσχου

Διάρκεια: 15 εβδομάδες
Σύνολο ωρών εργαστηρίου: 45

Έναρξη τμημάτων πρώτου κύκλου:
29 Οκτωβρίου (1o τμήμα, πρωινό)
29 Οκτωβρίου (2o τμήμα, απογευματινό)
30 Οκτωβρίου (3o τμήμα, απογευματινό)

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:
Πέμπτη, 10.30 – 13.30 (1ο τμήμα)
Πέμπτη, 18.30 – 21.30 (2ο τμήμα)
Παρασκευή, 18.30 – 21.30 (3ο τμήμα)

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε 15 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της οπτικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου.

Διδακτικές Ενότητες
Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Φωτογραφική μηχανή και τεχνικός εξοπλισμός. Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές παράμετροι φωτογραφικής λήψης. Μέσω ανάθεσης ασκήσεων, εξάσκησης σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού καθώς και ομαδικών φωτογραφικών περιηγήσεων στην πόλη οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν στην πράξη με την τεχνική του μέσου. Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο – αυτοπορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, νυχτερινή λήψη, φωτογραφία ντοκουμέντου, φωτογραφία δρόμου.

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Τάσεις, αισθητικά ρεύματα και τεχνολογικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το ρόλο της φωτογραφίας και την ποικιλία των καλλιτεχνικών χρήσεών της. Σημαντικοί φωτογράφοι, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τέχνης, ώστε ο σπουδαστής να αντιληφθεί  το εύρος  των εκφραστικών και εννοιολογικών δυνατοτήτων που του προσφέρει το φωτογραφικό μέσο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, κριτήρια επιλογής και οργάνωσης των εικόνων, αφήγηση–αφηγηματική δομή, διερεύνιση θεματικών που τους ενδιαφέρουν που θα μπορούν να εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμα project.

Πρόγραμμα και Χώρος Διεξαγωγής
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες). Θα λειτουργήσουν τρία τμήματα, ένα πρωινό και δύο απογευματινά: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 29 Οκτωβρίου έως 25 Φεβρουαρίου (10.30 – 13.30), το δεύτερο κάθε Πέμπτη από 29 Οκτωβρίου έως 25 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30) και το τρίτο κάθε Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως 26 Φεβρουαρίου (18.30 – 21.30).

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Λεωφ. Συγγρού (δίπλα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ).

Ενισχυτική Διδασκαλία
Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν συμπληρωματικό μάθημα για πρόσθετη διδακτική στήριξη σε σχέση με την τεχνική της φωτογραφίας.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις και συμμετοχή σε δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, όπως το Athens Photo Festival 2020 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, με στόχο να εμπλουτίσουν την αντίληψή τους για τη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Έκθεση Φωτογραφίας
Με την ολοκλήρωση των κύκλων του σεμιναρίου πραγματοποιείται ομαδική έκθεση που παρουσιάζει μέρος της δουλειάς των σπουδαστών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη έκθεση των εργαστηρίων, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Διδάσκουσα
Η Ηώ Πάσχου γεννήθηκε το 1977 στο Παρίσι. Από το 2006 είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I –Sorbonne, Institut d’Art et d’Archeologie, με τίτλο: Προς μία αρχαιολογία των εικόνων: Η σχέση του ανθρώπου με τα μνημεία μέσα από την φωτογραφία στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη του κ. Philippe Dagen) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου DEA του ιδίου πανεπιστημίου ως υπότροφος του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης με αντικείμενο μελέτης την ιστορία και την αισθητική της φωτογραφίας. Από το 2009 έως σήμερα διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων ενώ από το 2007 μέχρι και το 2010 υπήρξε Λέκτορας Φωτογραφίας του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στη Γαλλία καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δίδακτρα & Τρόπος Καταβολής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον πρώτο κύκλο είναι 280€. Η εγγραφή κατοχυρώνεται με καταβολή μέρους των διδάκτρων ύψους 120 € μέσω τραπεζικής κατάθεσης είτε απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 80€. Για καταβολή του ποσού εφάπαξ προσφέρεται έκπτωση 30 € (πριν από την έναρξη των μαθημάτων).

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2020, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον πρώτο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται σύντομα να υπερβεί τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.