H Φωτογραφία της Αρχιτεκτονικής – η Aρχιτεκτονική της Φωτογραφίας

Διδάσκων: Γιώργης Γερόλυμπος
Ημερομηνίες εργαστηρίου: 17/2, 18/2, 24/2, 25/2
Αιτήσεις: έως 31/1

Διάρκεια εργαστηρίου: 12 ώρες
Σύνολο συναντήσεων: 4
Αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα

Tρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης
Xώρος διεξαγωγής: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας διοργανώνει εργαστήριο αρχιτεκτονικής φωτογραφίας με τον διεθνώς καταξιώμενο δημιουργό, Γιώργη Γερόλυμπο.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου γίνεται μια θεωρητική και ιστορική εισαγωγή παράλληλα με μία πρακτική άσκηση τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι σπουδαστές καλούνται να προσεγγίσουν και τα δύο είδη εικόνας, το ένα διαμέσου του άλλου.

Μετά από μια εισαγωγική διάλεξη που παρουσιάζει τη σχέση των δύο, και μία δεύτερη που παρακολουθεί το ζήτημα στο ιστορικό του πλαίσιο, οι συμμετέχοντες καλούνται να επιλέξουν ένα κτίσμα της πόλης το οποίο, αρχικά, θα φωτογραφήσουν απολύτως «αρχιτεκτονικά», με τις συμβάσεις που αυτό συνεπάγεται πχ. ορθοκανονική αντιμετώπιση, σωστός φωτισμός, πλήρης όψη, μετωπική θέαση, στοιχειώδης αφαίρεση κτλ.

Στη συνέχεια, αρχίζουν να πλησιάζουν το κτίσμα και βαθμιαία να το χρησιμοποιούν ως «άλλοθι» για την δόμηση μιας προσωπικής ματιάς. Σκοπός της άσκησης είναι η μετατροπή του κτίσματος σε εργαλείο έκφρασης, κάποιες φορές και κατά περίπτωση μέσω της συνθετικής αφαίρεσης και άλλες μέσω της προβολής σημείων ή ποιοτήτων του χώρου που το μεταμορφώνουν σε κάτι αυτόνομο και σαφώς διαφορετικό.

Η επιλογή, ο αριθμός και το περιεχόμενο των εικόνων, αλλά και η υποστήριξή τους αποτελεί απόφαση και ευθύνη του κάθε δημιουργού. Με «όχημα» το κτισμένο περιβάλλον και μέσω της εικόνας του, οι συμμετέχοντες εισάγονται στην λογική της αφήγησης μέσω μιας συγκροτημένης φωτογραφικής ενότητας.

Γιώργης Γερόλυμπος

Φωτογράφος και αρχιτέκτων PhD. Συμμετείχε στις Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία το 2012 και το 2014. Φωτογράφος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το 2007 έως το 2017. Το 2022 επελέγη από το Μουσείο του Λούβρου για να φωτογραφίσει το νέο κτίριο του Μουσείο στο Abu Dhabi. Το βιβλίο του Οrthographs εκδόθηκε από τις εκδόσεις Yale και παρουσιάστηκε στο ΜοΜΑ Νέας Υόρκης.
www.yerolymbos.com

Μεθοδολογία

Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό εικόνων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση άσκησης και την ομαδική εξωτερική φωτογράφιση με κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 4 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 12 ωρών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17/02, την Κυριακή 18/02, το Σάββατο 24/02, την Κυριακή 25/02 και ώρες 12.00 – 15.00.

Προαπαιτούμενα

Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το φωτογραφικό μέσο και με τη χρήση του φωτογραφικού τους εξοπλισμού.

Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Επιπλέον παροχές

1. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
2. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival 2024, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δίδακτρα και Τρόποι καταβολής

Το συνολικό κόστος συμμετοχής για το σεμιναριακό πρόγραμμα είναι 180€. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με καταβολή του συνολικού ποσού των διδάκτρων μια εβδομάδα πριν την έναρξη του σεμιναρίου. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης, πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και μέσω PayPal. Με την επιβεβαίωση της δυνατότητας συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους καταβολής των διδάκτρων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Tηλ: 210 9211750 | 6932235555
Ωράριο Επικοινωνίας: Δευτ – Παρ. 10:30-20:30
e-mail: contact@hcp.gr