Εργαστήρια Φωτογραφίας για Παιδιά & Εφήβους

Δύο νέα εργαστήρια για παιδιά 7-12 ετών (1ο τμήμα) και για εφήβους 13-17 ετών (2ο τμήμα)

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση
Διάρκεια: 01.12.2018 – 02.02.2019

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες
Αριθμός συναντήσεων: 8

Ημέρες εργαστηρίων: Σάββατο 11.00-13.00 (παιδικό τμήμα), Κυριακή 11.00-13.00 (εφηβικό τμήμα)

«Η γνώση της φωτογραφίας είναι σημαντική όσο αυτή του αλφάβητου. (…) O αναλφαβητισμός του μέλλοντος θα είναι η άγνοια, όχι της ανάγνωσης ή της γραφής, αλλά της φωτογραφίας.»
Laszlo Moholy-Nagy (1895-1946), φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης, καθηγητής στη σχολή Bauhaus

Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μια μοναδική οπτική αντίληψη, έναν έμφυτο ενθουσιασμό σχετικά με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής και την τεχνολογία του μέσου καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη ικανότητα στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Διαθέτουν μια έντονη περιέργεια για τον κόσμο που τoυς περιβάλλει και μια έμφυτη επιθυμία να τον συλλάβουν οπτικά.

Η φωτογραφία είναι μία σύγχρονη γλώσσα, εξίσου σημαντική με τον έναρθρο λόγο. Καθώς, στις μέρες μας, η εικόνα είναι ευρέως διαδεδομένη, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να γίνει όχημα σε ένα ταξίδι γνώσης και δημιουργίας στον γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας.

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγραμμάτος διοργανώνει ειδικά εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος.

Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες.
α) Εργαστήριο Φωτογραφίας για Παιδιά – ηλικίας έως 12 ετών (κάθε Σάββατο 11.00-13.00)
β) Εργαστήριο Φωτογραφίας για Εφήβους – ηλικίας 13 ετών και άνω (κάθε Σάββατο 13.00-15.00)

Η μεθόδευση της διδασκαλίας και η προσέγγιση των θεμάτων προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας, αλλά και του κάθε συμμετέχοντα χωριστά.

Θεματικές ενότητες
• Φως και φωτογραφία
• Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες
• Κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή και βασικές αρχές της φωτογραφικής λήψης
• Η κίνηση στη φωτογραφική εικόνα
• Οικογενειακό στιγμιότυπο
• Αυτοφωτογράφηση, έκφραση και αποτύπωση συναισθημάτων στη φωτογραφική εικόνα
• Το χιούμορ στη φωτογραφία, όπως το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι
• Φωτογραφική αφήγηση. Δημιουργία φωτοϊστορίας
• Εισαγωγή και διαχείριση φωτογραφιών στον υπολογιστή

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 75€. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την καταβολή του ποσού των 25€ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό των 50€ θα πρέπει καταβληθεί έως και τρεις μέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο Δημιουργικής, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), 
E: contact@hcp.gr