Εκθέσεις

Περιοδικές εκθέσεις

Ένας από τους κύριους προγραμματικούς στόχους του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας είναι η ανάπτυξη εκθεσιακής δραστηριότητας, εναρμονισμένης με το πνεύμα της εποχής. Ο εκθεσιακός προγραμματσμός του ΕΚΦ, παρά την έλλειψη ενός δικού του εκθεσιακού χώρου, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα μέσα από πολύπλευρες συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες κ.ά., προβλέποντας και ενθαρρύνοντας φιλοξενίες, συμπαραγωγές και περιοδείες εκθέσεων, με απώτερο σκοπό την προβολή και προώθηση της φωτογραφικής τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση πρωτίστως ελληνικού φωτογραφικού έργου εκτός Ελλάδος (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ κ.ά.), προσδίδοντάς του μια διεθνή προοπτική. Στο ενεργητικό του ΕΚΦ έχει καταγραφεί μια ευρεία εκθεσιακή δραστηριότητα, αριθμώντας περισσότερες από 700 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, κυρίως μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από ολόκληρο τον κόσμο.

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι

Η ετήσια έκθεση “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι” από το 1987 επιχειρεί να αναδείξει την καλύτερη τρέχουσα φωτογραφική παραγωγή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και να συμβάλλει στην προσπάθειά τους για πρόσβαση στον εικαστικό χώρο. Απόδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο θεσμός στα φωτογραφικά δρώμενα του τόπου, είναι ότι μεγάλος αριθμός φωτογράφων που σήμερα είναι αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι στο χώρο, πρωτοπαρουσιάστηκαν μέσα από την έκθεση αυτή.

Σε μια εποχή παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης οι νέοι φωτογράφοι αναζητούν τρόπους υπέρβασης των εμποδίων που περικλείονται σε κάθε ξεκίνημα και μετρούν τις δυνάμεις τους στην ιδιότυπη διαδικασία αναζήτησης της καλλιτεχνικής ωριμότητας.

Οι φωτογραφικές εργασίες που παρουσιάστηκαν στην περασμένη διοργάνωση επιλέχτηκαν μέσα από ένα σύνολο επτακοσίων προτάσεων, γεγονός που καταδεικνύει μία γενικότερη άνοδο της καλλιτεχνικής παραγωγής και ταυτόχρονα του επιπέδου της φωτογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.