NETWORK OF SITES

ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα τριών κύκλων για τη σύγχρονη φωτογραφική πρακτική και θεωρία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Σεμινάρια εκμάθησης βασικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων για αρχάριους αλλά και προχωρημένους.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ευέλικτο εξ αποστάσεως πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Πρόγραμμα εκπαίδευσης στη φωτογραφία για παιδιά (έως 12 ετών) και έφηβους (έως 16 ετών).

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα του σύγχρονου οπτικού πολιτισµού, αλλά και στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου εκπαίδευσης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σεμινάρια, μαθήματα, masterclasses, κύκλους επιμόρφωσης και διαλέξεις.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον συνεχή πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και τη δημόσια παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης προσκεκλημένους. Οι θεματικές ενότητες, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία καθημερινά 11:00–16:00, Τ 210 9211 751
  • Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΝΕΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας αναπτύσσεται σε τρεις αυτοτελείς κύκλους – επίπεδα. Στόχος του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση της σύγχρονης φωτογραφικής πρακτικής και αισθητικής, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio. Στο τέλος του σεμιναρίου προτείνεται η συμμετοχή στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζει έργα σπουδαστών.

Διδάσκουσα:
Ηώ Πάσχου

Έναρξη πρώτου κύκλου:
1 Μαρτίου 2018 (1o τμήμα)
2 Μαρτίου 2018 (2o τμήμα)

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε αρχάριους. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Πέμπτη από 1 Μαρτίου έως 21 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Παρασκευή από 2 Μαρτίου έως 22 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Διδάσκων:
Κώστας Γουδής

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
27 Φεβρουαρίου 2018 (1o τμήμα)
28 Φεβρουαρίου 2018 (2o τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι διαθέτουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ή όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από 27 Φεβρουαρίου έως 19 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 28 Φεβρουαρίου έως 20 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Δημιουργική Φωτογραφία IΙΙ

[Personal Project Development]

Διδάσκoντες:
Κωστής Αντωνιάδης
Κώστας Γουδής
Νατάσσα Μαρκίδου

Έναρξη τρίτου κύκλου:
5 Μαρτίου 2018

Ο τρίτος κύκλος αποτελεί ένα σχήμα συμβουλευτικής καθοδήγησης (mentoring) με τελικό στόχο την ολοκλήρωση μιας προσωπικής θεματικής ενότητας φωτογραφικών έργων ως πορτφόλιο, εκθεσιακή πρόταση ή self published photobook. Η συνύπαρξη και αλληλεπίδραση των διδασκόντων στην κριτική ανάλυση των εργασιών επιτρέπουν μια βαθύτερη διερεύνηση των δυνατοτήτων κάθε συμμετέχοντα. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον δεύτερο κύκλο ή όσοι βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός πρότζεκτ. Ο τρίτος κύκλος περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (30 ώρες) που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από 5 Μαρτίου έως 21 Μαΐου (18.30 – 21.30).

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έναρξη: 29 Ιανουαρίου 2018
Αριθμός συμμετεχόντων: 18

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, μετά την πολύχρονη λειτουργία των διά ζώσης εργαστηρίων φωτογραφίας, διοργανώνει εντατικό εξ αποστάσεως σεμινάριο εισαγωγής στην καλλιτεχνική φωτογραφία σχετικά με την τεχνική, την αισθητική και τη θεωρία της. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, το οποίο ενσωματώνει συγκεκριμένες πρακτικές που διευκολύνουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθοδήγηση και επικοινωνία.

ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδάσκουσα:
Εύα Νταραρά

Διάρκεια:
21, 22, 28, 29 Μαρτίου 2018

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στο Photoshop” καλύπτει όλο τον κύκλο της επεξεργασίας φωτογραφίας μέσω του πιο δημοφιλούς προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Απευθύνεται σε όσους επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση των φωτογραφιών τους, τη γνώση των βασικών εργαλείων επεξεργασίας και την ικανότητα να επεμβαίνουν στις εικόνες τους με σαφήνεια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 19 Μαΐου 2018
Αριθμός συναντήσεων: 8
Ημέρα εργαστηρίων: Σάββατο

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους αποσκοπούν στην ενθάρρυνση του πειραματισμού με τις εκφραστικές δυνατότητες της φωτογραφίας και την εξοικείωση με τα βασικά στοιχεία της φωτογραφικής λήψης. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες. Το πρώτο τμήμα μπορούν να παρακολουθούν παιδιά έως 12 ετών, ενώ το δεύτερο έφηβοι έως 16 ετών.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Βασικό Πρόγραμμα ΜαθημάτωνΕισηγητές: Κώστας Γουδής, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Νατάσσα ΜαρκίδουΕιδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα Πανουσιάδου

Εισηγητής: Αντώνης Γράνης

Εισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesΕισηγητής: Simon Norfolk

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer