ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Βασικό πρόγραμμα μαθημάτων φωτογραφίας και ταχύρυθμων σεμιναρίων

MENTORING
Πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, διά ζώσης και εξ αποστάσεως

ΔΙΕΘΝΗ MASTERCLASSES
Εντατικά masterclasses στην Αθήνα από διεθνούς φήμης ξένους φωτογράφους

TAILOR MADE
Εξατομικευμένα μαθήματα, ιδιαίτερα ή ομαδικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδαίτερη έμφαση στην έρευνα του σύγχρονου οπτικού πολιτισµού, αλλά και στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου εκπαίδευσης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σεμινάρια, μαθήματα, masterclasses, κύκλους επιμόρφωσης και διαλέξεις.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον συνεχή πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και τη δημόσια παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης προσκεκλημένους. Οι θεματικές ενότητες, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

Τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται αναλυτικά μέσα από το δικτυακό τόπο του ΕΚΦ. Η ανακοίνωση των σεμιναρίων πραγματοποιείται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης κάθε σεμιναρίου.

  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 4.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία καθημερινά 11:00–16:00, Τ 210 9211 751
  • Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Διδάσκων:
Στέργιος Καράβατος

Διάρκεια:
5, 6, 7 Μαΐου

Τρεις πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά. Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

Διδάσκουσα:
Εύα Νταραρά

Διάρκεια:
13, 14, 20, 21 Μαΐου

Το σεμινάριο “Εισαγωγή στο Photoshop” αναπτύσσει τον κύκλο της επεξεργασίας φωτογραφίας μέσω του πιο δημοφιλούς προγράμματος ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας. Απευθύνεται σε όσους επιδιώκουν την τεχνική βελτίωση των φωτογραφιών τους, τη γνώση των βασικών εργαλείων επεξεργασίας και την ικανότητα να επεμβαίνουν στις εικόνες τους με σαφήνεια.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το πρόγραμμα των μαθημάτων / εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο κύκλους. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες) και θέτει στο επίκεντρο την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και διαρκή παρακολούθηση και κριτική των φωτογραφικών εργασιών των συμμετεχόντων.

Διδάσκοντες:
Κώστας Γουδής (1o τμήμα)
Ηώ Πάσχου (2o τμήμα)

Έναρξη πρώτου κύκλου:
28 Φεβρουαρίου (1o τμήμα)
2 Μαρτίου (2o τμήμα)

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων σποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική και πρακτική της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την ενδυνάμωση του κριτικού βλέμματος. Θα λειτουργήσουν δύο τμηματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 13 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Πέμπτη από τις 2 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Διδάσκοντες:
Νατάσσα Μαρκίδου (1o τμήμα)
Ελένη Μαλιγκούρα (2o τμήμα)

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
6 Μαρτίου (1o τμήμα)
1 Μαρτίου (2o τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας επιλογής και της συγκρότησης μιας φωτογραφικής σειράς. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν κάποια πρότερη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν δύο τμηματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 6 Μαρτίου έως 26 Ιουνίου (17.00 – 20.00) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 1 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Βασικό Πρόγραμμα ΜαθημάτωνΕισηγητές: Κώστας Γουδής, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Νατάσσα ΜαρκίδουΕιδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα Πανουσιάδου

Εισηγητής: Αντώνης Γράνης

Εισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesΕισηγητής: Simon Norfolk

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer