ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Βασικό πρόγραμμα μαθημάτων φωτογραφίας και ταχύρυθμων σεμιναρίων

MENTORING
Πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, διά ζώσης και εξ αποστάσεως

ΔΙΕΘΝΗ MASTERCLASSES
Εντατικά masterclasses στην Αθήνα από διεθνούς φήμης ξένους φωτογράφους

TAILOR MADE
Εξατομικευμένα μαθήματα, ιδιαίτερα ή ομαδικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας δίνοντας ιδαίτερη έμφαση στην έρευνα του σύγχρονου οπτικού πολιτισµού, αλλά και στην επιμόρφωση και την παροχή δυνατοτήτων δια βίου εκπαίδευσης στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας, προσφέρει κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς σεμινάρια, μαθήματα, masterclasses, κύκλους επιμόρφωσης και διαλέξεις.

Τα σεμινάρια-εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο και συνδέουν άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση, τον συνεχή πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) και τη δημόσια παρουσίαση έργων στο κοινό.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς με πολυετή διδακτική εμπειρία, αλλά και από ξένους διεθνούς φήμης προσκεκλημένους. Οι θεματικές ενότητες, η διάρκεια, οι διδακτικοί στόχοι καθώς και η μεθόδευση της διδασκαλίας ποικίλουν και καθορίζονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εργαστηρίου-σεμιναρίου.

Τα προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα παρουσιάζονται αναλυτικά μέσα από το δικτυακό τόπο του ΕΚΦ. Η ανακοίνωση των σεμιναρίων πραγματοποιείται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης κάθε σεμιναρίου.

  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας
  • Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης
  • Με κάθε εγγραφή δωρέαν ετήσια συνδρομή μέλους
  • Εύκολη πρόσβαση, πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ
  • Η βιβλιοθήκη αριθμεί 4.000 τίτλους βιβλίων και είναι ανοιχτή στους σπουδαστές του ΕΚΦ
  • Τηλεφωνική επικοινωνία καθημερινά 11:00–16:00, Τ 210 9211 751
  • Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου – εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο κύκλους. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες) και θέτει στο επίκεντρο την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και διαρκή παρακολούθηση και κριτική των φωτογραφικών εργασιών των συμμετεχόντων. Στο τέλος του σεμιναρίου προτείνεται προαιρετικά η συμμετοχή στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζει έργα σπουδαστών του δεύτερου κύκλου.

Διδάσκοντες:
Κώστας Γουδής (1o τμήμα)
Ηώ Πάσχου (2o τμήμα)

Έναρξη πρώτου κύκλου:
28 Φεβρουαρίου (1o τμήμα)
2 Μαρτίου (2o τμήμα)

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων σποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική και πρακτική της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την ενδυνάμωση του κριτικού βλέμματος. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 13 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Πέμπτη από τις 2 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Διδάσκοντες:
Νατάσσα Μαρκίδου (1o τμήμα)
Ελένη Μαλιγκούρα (2o τμήμα)

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
6 Μαρτίου (1o τμήμα)
1 Μαρτίου (2o τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας επιλογής και της συγκρότησης μιας φωτογραφικής σειράς. Στον κύκλο αυτό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν κάποια πρότερη εμπειρία. Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 6 Μαρτίου έως 26 Ιουνίου (17.00 – 20.00) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 1 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διδάσκων:
Κωστής Αντωνιάδης

Έναρξη: 19 Νοεμβρίου

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης (Mentoring)
Το εργαστήριο αυτό προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων για περίπου τρεις μήνες ένα εξατομικευμένο πλαίσιο συμβουλευτικής
καθοδήγησης (mentoring), προκειμένου να ολοκληρώσουν και να παρουσιάσουν μια θεματική ενότητα φωτογραφικών έργων ως πορτφόλιο, έκδοση ή έκθεση. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχήμα ευέλικτης μεθοδολογίας, στο οποίο συνδυάζονται και προγραμματίζονται ομαδικές συναντήσεις, ατομικές συνεδρίες και συνεργασία εξ αποστάσεως.

Διδάσκοντες:
Θανάσης Μουτσόπουλος
Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηνελόπη Πετσίνη
Μαρία Χάλκου

Έναρξη: 21 Νοεμβρίου

Εικόνα και Μνήμη: Τοπογραφίες, Αναπαραστάσεις, Αφηγήσεις
Το εργαστήριο αναπτύσσεται μέσα από 12 τρίωρες συναντήσεις και αποτελείται από 6 θεωρητικές διαλέξεις και 6 συναντήσεις πρακτικής εξάσκησης και κριτικής ανάλυσης έργου. Αρχικά, παρουσιάζονται και αναλύονται έργα της σύγχρονης τέχνης, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου που πραγματεύονται το ζήτημα της συλλογικής και ατομικής μνήμης. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες καλούνται να εργαστούν εντατικά οι ίδιοι πάνω στο θέμα με στόχο την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης φωτογραφικής ενότητας

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση

Εργαστήριο Φωτογραφίας για Παιδιά – ηλικίας έως 12 ετών (κάθε Σάββατο 11.00-13.00)

Εργαστήριο Φωτογραφίας για Εφήβους – ηλικίας 13 ετών και άνω (κάθε Σάββατο 13.00-15.00)

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα (ηλικίας έως 12 ετών, ηλικίας 13 ετών και άνω), προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας.

ΑΡΧΕΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Βασικό Πρόγραμμα ΜαθημάτωνΕισηγητές: Κώστας Γουδής, Νατάσσα Κοτσάμπαση, Νατάσσα ΜαρκίδουΕιδικά ΕργαστήριαΕισηγητής: Γιάννης ΜπεχράκηςΕισηγητές: Λευτέρης Πιταράκης, Χρύσα Πανουσιάδου

Εισηγητής: Αντώνης Γράνης

Εισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςΣύγχρονη Θεωρία και ΠρακτικήΕισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη

Εισηγητές: Δρ. Θανάσης Μουτσόπουλος, Δρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δρ. Πηνελόπη Πετσίνη, Γιάννης ΣταθάτοςWeb-based Mentorship WorkshopΕισηγητής: Κωστής ΑντωνιάδηςInternational MasterclassesΕισηγητής: Simon Norfolk

Εισηγητής: Patrick Zachmann

Εισηγητής: Bruce Gilden

Εισηγητής: Viktor Koen

Εισηγητής: Pedro Meyer