Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙI

Έναρξη εγγραφών για τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων

Διδάσκοντες:
Νατάσσα Μαρκίδου (1ο τμήμα)
Ελένη Μαλιγκούρα (2ο τμήμα)

Έναρξη δεύτερου κύκλου:
6 Μαρτίου 2017 (1ο τμήμα)
1 Μαρτίου 2017 (2ο τμήμα)
Διάρκεια: 15 εβδομάδες

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:
Δευτέρα, 17.00 – 20.00 (1ο τμήμα)
Τετάρτη, 18.30 – 21.30 (2ο τμήμα)

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και των πρακτικών της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και στην εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω το προσωπικό τους ύφος με τελικό στόχο τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης σειράς φωτογραφιών (portfolio) που να αντικατοπτρίζει τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας ΙΙ αναπτύσσεται μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή και διαρκή παρακολούθηση και κριτική των φωτογραφικών εργασιών των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Στον δεύτερο κύκλο μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο ή όσοι διαθέτουν πρότερη εμπειρία (χωρίς παρακολούθηση του πρώτου).

Διδακτικές Ενότητες
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ανάλυση της ιστορικής, αισθητικής και εννοιολογικής εξέλιξης διαφορετικών ειδών και τάσεων της φωτογραφίας από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα. Παρουσίαση και σχολιασμός φωτογραφικών έργων γνωστών σύγχρονων δημιουργών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς και διαδοχής (editing and sequencing), τρόποι παρουσίασης και η επίδρασή τους στη νοηματοδότηση του έργου. Στοχευμένες πρακτικές συμβουλές σε θέματα τεχνικής με αφορμή το παραγόμενο έργο των συμμετεχόντων σε σχέση με το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πρόγραμμα και Χώρος Διεξαγωγής
Ο δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες). Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Δευτέρα από 6 Μαρτίου έως 26 Ιουνίου (17.00 – 20.00) και το δεύτερο κάθε Τετάρτη από 1 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ).

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Έκθεση Φωτογραφίας Σπουδαστών
Στο τέλος του σεμιναρίου προτείνεται προαιρετικά η συμμετοχή στην ετήσια έκθεση που παρουσιάζει έργα σπουδαστών του δεύτερου κύκλου.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος Συμμετοχής & Τρόποι Πληρωμής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον δεύτερο κύκλο είναι 290€. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 70€ είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης είτε απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας (Δευ-Παρ 10.00-15.30). Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 55€. Με κάθε εγγραφή δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας (Δευ-Παρ 10.00-15.30). Για την αίτηση συμμετοχής, παρακαλούμε να στείλετε δείγμα δουλειάς σε ψηφιακή μορφή και συνοπτικά μια παράγραφο προηγούμενης εμπειρίας σχετικά με τη φωτογραφία. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), 
E: contact@hcp.gr