Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας I

Έναρξη εγγραφών για τον πρώτο κύκλο μαθημάτων

Διδάσκοντες:
Κώστας Γουδής (1ο τμήμα)
Ηώ Πάσχου (2ο τμήμα)

Έναρξη πρώτου κύκλου:
28 Φεβρουαρίου (1ο τμήμα)
1 Μαρτίου (2ο τμήμα)
Διάρκεια: 15 εβδομάδες

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής:
Τρίτη, 18.30 – 21.30 (1ο τμήμα)
Πέμπτη, 18.30 – 21.30 (2ο τμήμα)

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας την προσωπική τους δημιουργική προσέγγιση.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας Ι αναπτύσσεται σε 15 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρο του, την καλλιτεχνική, θεωρητική και τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων και διαρκή παρακολούθηση και κριτική των φωτογραφικών εργασιών των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω το προσωπικό τους ύφος, με τελικό στόχο τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης σειράς φωτογραφιών (portfolio) καθώς και να εισαχθούν στην εμπειρία της εκθεσιακής παρουσίασης μέσα από τη συμμετοχή τους στην ετήσια έκθεση σπουδαστών.

Διδακτικές Ενότητες
Στον πρώτο κύκλο καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές φωτογραφικής λήψης. Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο – αυτοπορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, η ανθρώπινη παρουσία στο φυσικό ή αστικό περιβάλλον, νυχτερινό αστικό τοπίο, φωτογραφία ντοκουμέντου, φωτογραφία δρόμου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Είδη και χρήσεις της φωτογραφίας, σημαντικοί φωτογράφοι, τάσεις και αισθητικά ρεύματα από τον 19ο αιώνα έως και τη δεκαετία του ’70, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες μορφές τέχνης.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Κριτική προσέγγιση–ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων, κριτήρια επιλογής, αφήγηση–αφηγηματική δύναμη, εισαγωγή στην έννοια της φωτογραφικής σειράς και στους τρόπους παρουσίασης.

Πρόγραμμα και Χώρος Διεξαγωγής
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 15 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (45 ώρες). Θα λειτουργήσουν δύο τμήματα: το πρώτο κάθε Τρίτη από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 13 Ιουνίου (18.30 – 21.30) και το δεύτερο κάθε Πέμπτη από τις 2 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου (18.30 – 21.30).

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ).

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Tο πρόγραμμα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των φωτογραφικών έργων.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στα εργαστήρια με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων δίνεται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος Συμμετοχής & Τρόποι Πληρωμής
Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τον πρώτο κύκλο είναι 280€. Η οριστικοποίηση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 70€ μέσω τραπεζικής κατάθεσης είτε απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας (Δευ-Παρ 10.00-15.30). Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις των 70€. Με κάθε εγγραφή δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον πρώτο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας (Δευ-Παρ 10.00-15.30). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), 
E: contact@hcp.gr